Webnoviny - Rôzne

SHMÚ: Najmä západu a stredu hrozia silné búrky

Silné búrky hrozia po celom území Slovenska, pre väčšiu časť západného Slovenska a stredné Slovensko platí výstraha 2. stupňa. Podunajskú nížinu môžu zasiahnuť prívalové zrážky s krúpami a očakávať sa dá aj silný nárazový vietor.

(WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav ju vydal s platnosťou od dnešného popoludnia resp. večera. Do stredy 9:00 platí pre západ Podunajskej nížiny (okresy Bratislava, Pezinok, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Senec, Galanta, Šaľa, Dunajská Streda ), do stredy 15:00 na východe Podunajskej nížiny (v okresoch Nitra, Levice, Nové Zámky, Komárno). Ojedinele sa na týchto miestach očakáva výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 60 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 18 až 26 m za sekundu. Na ostatnom území platí 1. stupeň výstrahy pred búrkami.

SHMÚ vydal pre viaceré lokality stredného Slovenska aj 2 stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami. Ten platí do stredy 12:00 v okresoch Levice – západ, Krupina, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Poltár, Brezno, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica a do stredy 1:00 pre okresy Turčianske Teplice, Žilina, Martin, Ružomberok, Dolný Kubín Námestovo a Tvrdošín.

Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach SHMÚ predpokladá výrazný vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vo viacerých ďalších lokalitách na západe a východe krajiny vyhlásili 1. stupeň výstrahy pred povodňami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM