Veronika Zeiselová Rôzne

Sezóna bazy je už tu: Kde v Šali a okolí si ju z prírody môžete nazbierať?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Šaľania. Ak ju však chcete nájsť, stačí sa poobzerať vo svojom okolí. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna bazy je už tu: Kde v Šali a okolí si ju z prírody môžete nazbierať?
Foto: Viktória Botošová

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v opustených záhradách, ale aj v okolí hrádze, zbúraniskách, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. Okolie púta svojou rozkvitnutou voňavou korunou, keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v strapcoch. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody.

„Nám rastie baza hneď pri záhradke, je nedotknutá výparmi z áut a o to radšej ju nazbieram práve v okolí záhradok pri futbalovom štadióne FK Slovan Duslo Šaľa vo Veči. Buď je z bazy sirup alebo ju raz či dvakrát do sezóny aj vypražím v trojobale,“ prezradila Silvia (39).

„Stačí sa prejsť po hrádzi od zimného štadióne smerom na Kráľovú nad Váhom a som si istá, že bazy nazbierate toľko, koľko sa vám bude ráčiť. Tiež je to miesto, kadiaľ nejazdia autá a tak sa mi to zdá bezpečnejšie, aby sa to zbieralo práve tam,“ povedala nám Lenka (35), ktorá objavila bazu pi prechádzkach so psíkom. „My máme chatu v tejto oblasti, ale často v období zberu bazy vidno ľudí, ktorí prídu práve iba kvôli tejto baze,“ hovorí Petra (25).

Naša ďalšia čitateľka tiež dlho hľadať nemusí a vyberá miesto takmer priamo v meste. „Bazy je naozaj strašne veľa rovno za násypom pri Bille alebo priamo v takzvanom lesoparku, kde robí brigády Šaľa Tvoje Mesto,“ obohatila náš zoznam Jana (28). „Pri rannom behaní som už ucítil vôňu bazy na tej bitúnkovej ceste smerom na Váh, ktorú takmer celú lemuje práve baza,“ prezradil nám čitateľ Drahoš. My sme kvitnúcu bazu tiež objavili aj v centre mesta, ale uvidíte ju hlavne v okolí hrádze, kto hľadá, ten nájde.

Prečítajte si aj: Ako najplepšie vyrobiť domáci sirup z bazy Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM