Rastislav Búgel Rôzne

Sedemnásťroční sa do autoškôl zatiaľ nehrnú

Vrece so 17-ročnými uchádzačmi o vodičský preukaz sa zatiaľ neroztrhlo.

Autoškoly zaznamenávajú skôr sporadický záujem neplnoletých o absolvovanie kurzu pre 18. narodeninami. Skúsenosti s nimi majú učitelia rôzne.
V autoškole Optima v Trnave už skončilo alebo končí kurz desať mladých ľudí. Podľa Martina Sklenára to nie je veľa, z celkového počtu ich žiakov päť až sedem percent. „Viacerí sa boli pýtať, ale nakoniec sa rozhodli aj tak, že prípravu absolvujú po sedemnástke, ale skúšky si urobia až po dosiahnutí veku dospelosti,“ uviedol pre TASR. Pomer chlapcov a dievčat medzi prihlásenými sedemnásťročnými je 50 na 50, pričom nežnejšie pohlavie považuje učiteľ autoškoly za rozumnejšie. „Sedemnásťročné dievča rovná sa devätnásťročný chlapec,“ dodal Sklenár.
Rastislav Mesároš z autoškoly Rames v Hlohovci nie je legislatívnou zmenou v prospech týchto šoférov príliš nadšený. Skúsenosť mu zatiaľ hovorí o horších schopnostiach frekventantov v teórii a o psychickej nepripravenosti pre prax. „Ešte si nedokážu plne uvedomiť, čo všetko sa môže na ceste stať,“ povedal Mesároš. Zatiaľ z jeho školy vyšli šiesti takýto šoféri, oveľa viac sa bolo informovať. Otázkou podľa Mesároša zostáva, koľko budú v intervale od 17 do 18 rokov reálne jazdiť. „Stačí, ak sa poháda s otcom či mamou, ktorí mu majú robiť spolujazdcov a bude mať pol roka pauzu. Keď si potom už sám po osemnástke sadne za volant, bude to horšie, ako keby mal čerstvý vodičák,“ domnieva sa Mesároš.
V trnavskej RM JET Training očakávali podľa Renáty Rafajovej o kurzy väčší záujem, doteraz sa prihlásili dvaja. „Predpokladáme, že letné prázdniny túto bilanciu vylepšia,“ povedala Rafajová pre TASR. Piešťanská L-Prim-Car s pobočkami v Piešťanoch, Hlohovci, Chtelnici a Šali má, ako informovala Eva Ďuračková, štyroch záujemcov. Škola však veľký nárast neočakávala. „Je to individuálne rozhodnutie,“ uviedla Ďuračková.
Ľubomír Martinusík z Autoškoly Adam v Skalici nehodnotí možnosť pre sedemnásťročných veľmi optimisticky. „Nateraz máme osem mladých ľudí. Z môjho pohľadu sú pre túto činnosť ešte detskí, nemajú schopnosť domyslieť niektoré situácie,“ povedal pre TASR. Do skalickej autoškoly sa prihlásilo viac chlapcov ako dievčat, motívom u nich je vyrovnať sa starším kamarátom, prípadne majú príklad v šoférujúcich rodičoch. **„Na druhej strane, keď už jazdia s rodičmi, idú zo strachu ešte pomalšie ako v autoškole, spolujazdec nemá brzdu, akou sú vybavené naše vozidlá,“ **dodal Martinusík.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM