Rastislav Búgel Samospráva

Šaľou sa šíri petícia: Obyvatelia žiadajú skvalitnenie mestskej hromadnej dopravy

Výber prevádzkovateľa mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Šali sprevádza petícia. Inicioval ju mestský poslanec Michael Angelov, ktorý na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vyzval poslancov, aby podporili zrušenie súťaže na prevádzkovateľa MHD.

Ilustračný obrázok k článku Šaľou sa šíri petícia: Obyvatelia žiadajú skvalitnenie mestskej hromadnej dopravy
Zdroj: TASR

Dôvodom je podľa neho fakt, že mestom Šaľa vyhlásená súťaž nie je výhodná pre obyvateľov a nerieši základný problém MHD v meste, ktorým je nízka frekvencia spojov. „Podmienky súťaže nielenže problémy neriešia, ale predlžujú súčasný stav o ďalších desať rokov,“ tvrdí Angelov, podľa ktorého prinesie súťaž do budúcnosti ďalší pokles cestujúcich a vyššie náklady pre mesto. Jeho návrh však mestskí poslanci nepodporili.

Zmluva do konca roka

Mesto Šaľa vypísalo súťaž na prevádzkovateľa mestskej hromadnej dopravy, o ktorej Angelov tvrdí, že je nastavená tak, aby bola šitá pre jediného prepravcu – súčasného prevádzkovateľa MHD v Šali Arrivu Nové Zámky. Zástupcovia mesta to odmietajú, podľa nich spĺňa kritériá viacero poskytovateľov MHD, ktorí sa môžu prihlásiť do súťaže do 21. decembra. Súčasný prevádzkovateľ má zmluvu platnú do konca tohto roka, dopravu bude zabezpečovať do konca februára budúceho roka. Nový prepravca bude dopravu v meste zabezpečovať do konca roka 2025.

Požiadavky na skvalitnenie

Signatári petície za lepšiu MHD v Šali, ktorú doteraz podpísalo takmer 200 ľudí, požadujú premávanie MHD v intervale aspoň každých 30 minút počas pracovných dní, zabezpečenie prípojov k rýchlikom a expresom v popoludňajších a večerných hodinách, rekonštrukciu zastávok MHD, posilnenie spojov na zastávkach Sídlisko Váh a Nemocnica a zabezpečenie prístrešku pre čakajúcich na MHD pri železničnej stanici vrátane zvýšenia bezpečnosti ľudí prichádzajúcich na zastávku zo železničnej stanice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM