Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianskym školám svitá na lepšie časy: Pomôžu aj projekty

Školstvo a celý vzdelávací systém potrebujú neustále množstvo inovácií na rôznych úrovniach. Týka sa to aj škôl v šalianskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Šalianskym školám svitá na lepšie časy: Pomôžu aj projekty
Foto: Zlatica Gregorová

Nápomocné sú v takýchto prípadoch rôzne výzvy ministerstva školstva, do ktorých je možné sa zapojiť.

Problematika školstva a najmä zyšovanie kapacít ako i rekonštrukcie materských škôl vrátane interiérového osvetlenia, sú jednou z priorít mesta Šaľa. V decembrovom rozhovore pre náš portál to uviedol i primátor Jozef Belický. Na poslednom zasadnutí Komisie školstva pri MsZ o najnovších plánoch Spojeného školského úradu a mesta Šaľa prítomných informovala jeho vedúca Erika Velázquézová.

Zvýšenie hrubej zaškolenosti detí do MŠ

Prvým projektom je „Zvýšenie hrubej zaškolenosti detí do MŠ“. Je vypracovaný pre MŠ na Družstevnej ulici. Projekt podali v polovici januára tohto roka. Dnes ešte nevedia výsledok, pretože je stále v posudzovacom procese. Počíta sa v ňom s rozšírením kapacít, ktorý by vďaka projektu vzrástli o 53 miest pre deti „zo súčasných 133 detí na 186. Celkové náklady tohto projektu predstavujú 930 300 Eur, z toho príspevok z fondov EÚ 655 595 Eur, rozdiel je 274 705 Eur (5 % spolufinancovanie + neoprávnené náklady),“ informuje mestský web sala.sk.

Zlepšenie technického vybavenia učební

Ďalším projektom, na ktorý vyhlásilo výzvu Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR je „Vybudovanie a zlepšenie technického vybavenia jazykových učební, školských knižníc, odborných učební rôzneho druhu v základných školách.“ Do tohto projektu plánuje šaliansky Spoločný školský úrad začleniť 5 mestských základných škôl, na ktorých by sa v budúcnosti vybudovali technické, fyzikálne aj jazykové učebne. V tejto dobe kompetentní práve chystajú všetko potrebné k projektovému zámeru. O tom, do akej miery boli uvedené projekty úspešné, vás budeme informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM