Veronika Zeiselová Kultúra

Šaliansky kulturák ožije vďaka divadelným súborom: Zlatá priadka 2015 už tento víkend

Zlatá priadka je celoslovenská súťaž a prehliadka detskej dramatickej tvorby. Počas troch dní si tu môžu návštevníci užiť až 15 divadelných predstavení!

Ilustračný obrázok k článku Šaliansky kulturák ožije vďaka divadelným súborom: Zlatá priadka 2015 už tento víkend
Zdroj: TASR

Detské divadelné súbory budú súťažiť od 28. do 30. mája na 44. ročníku celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorby Zlatá priadka v Šali. Počas troch dní môžu záujemcovia navštíviť 15 divadelných predstavení z celého Slovenska. Podujatie predstavuje jednu z najvýznamnejších aktivít pre deti a mládež v činnosti Národného osvetového centra, ktoré je vyhlasovateľom súťaže. Zlatá priadka Šaľa 2015 je súčasťou 93. ročníka súťaží slovenských divadelných súborov Scénická žatva 2015.

„Zlatá priadka je trojstupňová celoštátna postupová súťaž a prehliadka. Prezentujú sa na nej výsledky dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov v školách. Celoštátna prehliadka súborov a sólistov divadla hraného deťmi – činoherného, bábkového, hudobno-dramatického, pohybového a pantomimického, dramatickej hry detí – je najvyššou prezentáciou kolektívov a jednotlivcov v oblasti detskej dramatickej tvorivosti,“ skonštatovala Alexandra Štefková z Národného osvetového centra.

Súbory prešli výberom cez krajské kolá súťaže, ktoré sa konali od polovice marca do konca apríla. Na ôsmich krajských prehliadkach sa stretli súbory, v ktorých sa divadlo hrané deťmi už roky realizuje na špičkovej úrovni spolu s tými, ktoré iba začínajú alebo obnovujú svoju činnosť.

PROGRAM

Súťažná časť

  • prezentácia inscenácií súborov a sólistov nominovaných organizátormi krajských postupových súťaží a prehliadok na návrh odbornej poroty (formou protokolu) z 8 krajských prehliadok, resp. malých krajských scénických žatiev;

Nesúťažná časť

  • predstavenie hosťujúceho súboru,
  • Fórum Zlatej priadky/detská porota,
  • sprievodné podujatia;

Vzdelávacia časť

  • rozborové a hodnotiace semináre o inscenáciách súborov a sólistov uvedených na prehliadke,
  • denné spravodajstvo Listy detskej Tálie

Vstupné na toto podujatie je ZADARMO.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM