Peter Štrbo Od Vás

Šalianski modelári úspešne reprezentovali na ME

Obrovský úspech dosiahli šalianski modelári z ROYAL AEROMODELLER KLUBU ŠAĽA na IX. majstrovstvách Európy v San Maríne, keď okrem zisku bronzovej medaily dosiahli niekoľko vynikajúcich výsledkov.

Na tohtoročné IX. Majstrovstvá Európy historických rádiom riadených modelov sme sa mimoriadne tešili, lebo organizátorom bola SERENISSIMA REPUBLICA DI SAN MARINO – takto znie oficiálny názov najstaršej republiky na svete a tretieho najmenšieho štátu v Európe. Pre nás bolo San Maríno tohtoročnou vrcholnou métou súťažnej sezóny. Majstrovstvá Európy sa konali v dňoch 22. – 26. júna. Organizačné zabezpečenie, prihlášky, dopravu, plán cesty a prenájom obytného auta sme pripravovali ešte za dlhých zimných večerov, kedy sme zároveň vyrábali aj naše „súťažné stroje“. Zo šalianskeho ROYAL AERO MODELLER KLUBU reprezentovali Slovenskú republiku traja modelári **Alexander NAGY, Marian VICENA a František SWIETY. ** Termín majstrovstiev sa nezadržateľne blížil, dokončovali sa posledné modely, s maximálnym vypätím sa nám podarilo stihnúť všetko čo sme si naplánovali. Tak sme 20. júna vyrazili smer Apeninský poloostrov… plní očakávaní !!!

Po 1100 kilometroch fantastickej cesty, (…po 37 tuneloch), nás privítala kopcovitá krajina, kde sa na najvyššom kopci Monte Titano nachádzalo hlavné mesto San Maríno. Mesto má úžasnú atmosféru. Kompletne zachované stredoveké centrum San Marina je oáza oddychu a relaxu, s množstvom obchodíkov, reštaurácií, múzeí, turistov a nádhernej architektúry. Po prehliadke mesta sme sa vydali na športové letisko miestneho Aeroklubu, čo bolo asi 7 km od centra. Letisko pre nás nezvykle uložené na terasovitých kopcoch, kde vietor fúkal od mora, väčšinou kolmo na pristávaciu dráhu, nevyvolávalo najlepšie predtuchy. Domáci súťažiaci mali obrovskú výhodu v poznaní terénu a smeru vetra. Tak na toto sme neboli vôbec pripravení…

Kempingová osada na letisku, kde sme vztýčili slovenskú vlajku sa utešene rozrastala. Na tohtoročné Majstrovstvá Európy zaslalo prihlášky 115 súťažiacich z rekordných 12 krajín – Austrálie, Belgicka, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, San Marina, Slovenska, Španielska, Švédska, Talianska, USA a Veľkej Británie, ktorí do deviatich súťažných kategórií prihlásili, takmer 300 modelov !!!! Pri registrovaní súťažných modelov sme sa privítali s kamarátmi modelármi, s ktorými sme sa poznali už z predošlých majstrovstiev z Nemecka a z Českej republiky ale aj prostredníctvom internetu.

Dňa 23. júna po oficiálnom, slávnostnom zahájení a následnom brífingu bol prvý letový deň majstrovstiev zahájený kategóriou vetrone. Najprv sme sledovali domácich súťažiacich, aby sme sa „priučili“ taktike lietania v tomto náročnom teréne, ale veľa sme nenasledovali, lebo vietor sa neustále menil a podmienky boli fakt „bojové“. Po celodennom súťažení v podvečer nasledovalo finále, v modelárskej terminológii tzv. flyoff = rozlietavanie súťažiacich s rovnakými časmi, čo je divácky najatraktívnejšia časť všetkých kategórií. Napätie, nervozita a adrenalín vrcholia, pri každom flyoffe sa ukáže majstrovstvo a šikovnosť súťažiaceho. Do flyoff vo vetroňoch sme sa nedostali.

Vo vetroňoch presvedčivo a po zásluhe vyhrali Taliani. Vo vetroňoch sme dosiahli 16. miesto – Alexander Nagy a 26. miesto Marián Vicena, keď sa mu na modeli po druhom štarte pri závane silnejšieho vetra zlomilo smerové kormidlo. Druhý deň sa lietali kategórie, kde sme mali už silnejšie obsadenie. Po celodennom pobyte na slnku už aj naše tváre patrične žiarili, keď sa teplota držala nad 30 st. C, bolo súťaženie čoraz náročnejšie. **Do rozlietavania v kategórii ELOT **- elektropohon striedavým motorom, sa dostalo rekordných 16 súťažiacich, medzi nimi bol aj Alexander Nagy, ktorý v silnej konkurencii talianskych, nemeckých a maďarských súťažiacich dosiahol krásne ôsme miesto!

Smolu mal František Swiety, keď v druhom štarte jeho model „zmizol“ v „medailovej výške“ a už to vyzeralo, že model je nenávratne preč, keď naši maďarskí kamaráti zazreli model na konci letiska nad lesíkom. Po opätovnom spustení motora – čo je proti pravidlám, model bezpečne pristál na letisku. Víťazstvom bol zachránený model, a pri tej smole aj šťastí, 32. miesto! Tretí deň sa lietala kategória TEXACO – modely poháňané spaľovacím motorom, kde u nášho „želiezka v ohni“, Mariána Vicenu, bolo už po druhom štarte jasné, že sa zúčastní rozlietavania – zaletel maximálny čas 30 minút. Tento štart sa mu vydaril až neočakávane dobre, lebo motor, ktorý mal v modeli, zabiehal za pomoci viacerých špecialistov priamo v San Maríne a ten letel po prvý krát deň pred súťažou, večer za úplného bezvetria. Napriek smole, keď nášmu reprezentantovi nenaskočil v rozlietavaní motor v pracovnom čase, skončil na výbornom štvrtom mieste!

Večer usporiadali domáci hostitelia banket, ktorého sme sa tiež zúčastnili. Banket sa konal v luxusnom hoteli SAN GIUSEPPE, pod kopcom Monte Titano. Menu sa skladalo zo samých domácich špecialít, väčšinou cestovinového charakteru, a výborného sanmarínskeho červeného vína. Vyvrcholením banketu bolo pozvanie na jubilejné X. Majstrovstvá Európy rádiom riadených historických modelov, ktoré sa budú konať 17. – 22. júna na Slovensku na letisku Slávnica, Aeroklubu Dubnica nad Váhom.

Posledný deň sa lietala najviac obsadená kategória, modely poháňané elektromotorom triedy 400. V tejto kategórii, keď sa zaletia dva lety v trvaní 15 minút, tak sa postupuje do finále – rozlietavania = flyoff. Podarilo sa to Alexandrovi Nagyovi a už sa len čakalo na rozlietavanie. Opäť pracovalo napätie, adrenalín stúpal až na najvyššie miery, usporiadateľskí časomerači boli ako osi, teplota na slnku sa blížila k 40 st. C, napätie sa dalo krájať… a konečne sa to podarilo ! Stopky zastali na čase 23 minút 41 sekúnd. Medailové umiestnenie – bronzová medaila pre Alexandra Nagya !!!! František Swiety skončil v tejto kategórii na 15. mieste.

Potom už nasledovalo slávnostné ukončenie majstrovstiev, a dekorovanie víťazov vo všetkých kategóriách. Šaliansky modelári úspešne zabojovali a vezú si domov bronzovú medailu.

Po piatich nezabudnuteľných dňoch v nádhernom prostredí San Marína sme sa vydali na cestu domov, s prestávkou na pláži letoviska Rimini, ktoré je 15 km od letiska. Vybláznenie v morských vlnách, a pravá talianska pizza, nám dodali energiu na cestu domov. Zostali už len spomienky a už teraz sa tešíme na stretnutie na jubilejných X. Majstrovstvách Európy, ktorých hostiteľská krajina bude Slovenská republika.

F. Swiety

Foto:

  1. Alexander Nagy na stupni víťazov
  2. František Swiety pred štartom
  3. Mariána Vicenu navigujú F.Swiety a A. Nagy
  4. Alexander Nagy po úspešnom lete
  5. Slovenský tábor
  6. Uličky San Marina
  7. Monte Titano z letiska
Modelari v Taliansku
23
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM