Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianske Májovky štartujú bicyklíky: Navštívili ich mestskí policajti, FOTO

So spustením celonárodnej kampane Do práce na bicykli sa v jednej materskej škole začali diať veci. Tentoraz vytiahnu dvojkolesáky aj rodičia.

Ilustračný obrázok k článku Šalianske Májovky štartujú bicyklíky: Navštívili ich mestskí policajti, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Deti zo šalianskej materskej školy sú v cyklistickom žargóne známe ako Májovky. Vlani totiž úspešne zvládli cestu do a zo škôlky a tento rok sa opäť začlenia medzi súťažiacich v kampani Do práce na bicykli.

Deti aj celé osadenstvo Materskej školy na ul. 8. mája v Šali sa už tešia na to, kedy začnú zdolávať prvé kilometre na bicykloch a bicyklíkoch. V utorok 10. apríla 2018 ich navštívili príslušníci Mestskej polície v Šali, aby im povedali, ako sa správať v cestnej premávke, čo jej účastníkom nesmie chýbať a deti sa dozvedeli všetky potrebné náležitosti k bezpečnej jazde na bicykloch.

Aj s rodičmi

Deti si najprv vypočuli od vedúceho štatistiky a evidencie na MsP Šaľa Jána Komjáthyho všetky dôležité informácie ohľadom dopravnej situácie malých cyklistov. Spolu s kolegyňou Adrianou Sedlákovou ich upozornili najmä na bezpečnosť a dôležitosť byť na ceste dobre viditeľný. Práve preto deťom predviedli reflexné prvky ako je neónová vesta a odrazka na rameno a ukázali si aj potrebné cyklistické prilby, nevyhnutné na ochranu hlavy.

Aj staršie deti z tejto škôlky už čakali na prednášku o doprave na bicykli a onedlho už aj štartovali bicykle, kolobežky a iné dopravné prostriedky na nožný pohon. Viac o tom, prečo sa do celonárodnej kampane materská škola zapája, nám viac povedala riaditeľka MŠ na ul. 8. mája, Žaneta Gužíková: „Po diskusiách s národným koordinátorom Petrom Klučkom sme prišli k záveru, že vytvárať vzťah k ekologickej preprave v mestách je treba od tých najmenších, teda od detí. Tento rok máme novinku, že je možné zaregistrovať aj rodičov, čiže našich rodičov, ktorí sprevádzajú deti do materskej školy. Takže tento rok bude o to bohatší.“

Ako riaditeľka Žaneta Gužíková doplnila, vlani sa zapojili do súťaže deti aj zamestnanci materskej školy, teraz kolektív obohatia aj rodičia. Je rada, že ich deti k športu inklinujú, s mládežou už by to také ľahké nebolo. Rodičov vnímajú ako vzory i vlani so škôlkou úzko spolupracovali, regitrovali, zapisovali kilometre ciest do škôlky a zo škôlky a pod. A vzormi pre deti sú aj ich učiteľky. „Vytvorili sme už dva tímy z pracovníkov materskej školy a v priebehu mesiaca máj zrealizujeme cestu aj my, dospelí,“ doplnila riaditeľka Žaneta Gužíková. Po tejto úvodnej prednáške, ktorá je vlastne aj spustením aktivity pre deti, oslovia učiteľky rodičov kvôli potrebnému súhlasu k registrácii.

Bezpečnosť na ceste

„Cieľom prednáškovej besedy bude bezpečnosť na ceste. Viem, že táto škôlka sa zapája, deti chodia do škôlky na bicykli, tak, aby vedeli všetko, ako sa chrániť, čo sa týka dopravy, reflexných prvkov, aby neboli účastníkmi dopravnej nehody, teda tie základné veci,“ uviedol Ján Komjáthy, inak aktívny cyklista, ktorý vlani uspel v súťaži veľmi dobre a aktuálne hľadá cyklopartnera, aby sa mohol zúčastniť tohto ročníka.

Cykloučiteľky

Učiteľka Ingrid Filová cestuje často do práce na bicykli. Ako povedala, nemôže síce do práce chodiť v sukni a s lodičkami na nohách, ale to pre ňu nie je ani podstatné. Na dvojkolesovom tátošovi ide rada vždy, keď sa dá a aj sa aktívne zapája do kampane. „Máme vytvorený tím štyroch učiteliek, s ktorými súťažíme. Väčšinou sa zapájajú tí istí, ktorí sú ochotní pohybovať sa,“ dodáva so smiechom učiteľka Ingrid.

Šalianske Májovky štartujú bicyklíky: Navštívili ich mestskí policajti, FOTO
64
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM