Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska samospráva vlani hospodárila s prebytkom: Dosiahla slušnú rezervu

Hospodáreniu mesta vraj pomohol aj priaznivý vývoj slovenskej ekonomiky. Dôležitý bol aj dobre pripravený rozpočet na rok 2017.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska samospráva vlani hospodárila s prebytkom: Dosiahla slušnú rezervu
Foto: Zlatica Gregorová

Hospodárenie za rok 2017 ukončí Šaľa v pl­usových číslach. Celkové príjmy mesta k 31. decembru 2017 dosiahli sumu 19 199, 066 eur, pričom výdavky boli vo výške 18 444, 347 eur. ´

Deväťmiliónové dane

Celkový prebytok rozpočtu za uplynulý rok je tak vo výške 754 719 eur. „Po vylúčení účelovo určených finančných prostriedkov v sume 88 853 eur by mala byť pri schvaľovaní záverečného účtu mesta prevedená do rezervného fondu suma 665 867 eur,“ informovala radnica. Rozpočet napĺňali predovšetkým daňové príjmy, ktoré do mestskej pokladne priniesli takmer deväť miliónov eur. „Medziročne vzrástli o 490 088 eur, čo je nárast o 5,76 percenta,“ uviedla vedúca oddelenia ekonomiky a podnikania na mestskom úrade Alena Kiácová.       

Ako Alena Kiácová doplnila, výdavky boli čerpané v súlade so schváleným rozpočtom na rok 2017 a zaznamenali medziročný nárast o 963 952 eur. „Najvyšší rast výdavkov v porovnaní s rokom 2017 je v programe vzdelávanie v dôsledku zvýšenia platov v školstve, v programe sociálna starostlivosť kvôli už celoročného fungovania domova dôchodcov a v programe prostredie pre život, kde zvýšené výdavky súvisia okrem iného aj s úpravou zelene,“ vysvetlila Kiácová.

Dobrý rozpočet

Podľa slov Aleny Kiácovej sa v hospodárení mesta odrazili priaznivé prognózy vývoja slovenskej ekonomiky. Dôležitý však bol aj dobre pripravený rozpočet na rok 2017. „Bol navrhnutý po dôslednej analýze ako príjmovej, tak výdavkovej časti rozpočtu. To bolo zárukou toho, že prípadné riziká v hospodárení mesta bolo možné eliminovať v čo najväčšej miere,“ dodala Kiácová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM