Zlatica Gregorová Rôzne

Šalianska lekárka Alžbeta Považanová: Jeseň je tu, počet pacientov bude narastať

Po horúcom lete sa nám v priebehu pár dní ochladilo o niekoľko stupňov. Nie každý sa vie hneď prispôsobiť výkyvom počasia.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska lekárka Alžbeta Považanová: Jeseň je tu, počet pacientov bude narastať
Zdroj: TASR

Obvodná lekárka, špecialistka na pľúcne lekárstvo Alžbeta Považanová z DUSLO, a.s. Šaľa poradí, ako sa vyhnúť rôznym respiračným ochoreniam napr.: nepríjemným prechladnutiam, virózam a pod. Pridáva i zopár zaujímavých tipov.

Aké problémy pacientov zo Šale momentálne trápia najviac?

„V tomto období pacientov trápi nádcha, kašeľ, bolesti hrdla, zvýšené teploty“.

Čomu sa konkrétne máme vyhýbať, aby sme predišli ochoreniam v jesennom období?

„Je potrebné dávať si pozor na prechladnutia, keď je počasie iné ráno a iné večer.Ľudia chodia chorí do práce, čo nie je najlepšie riešenie, treba sa vyhýbať styku s chorými a choroby vyležať“.

Kedy najčastejšie pociťujete najviac problémov s imunitou?

„Nárast ochorení v našej ambulancii pociťujeme v jesenných ale i jarných mesiacoch. Teraz, v septembri a nastupujúcom októbri zaznamenávame najviac ochorení, potom začiatkom jari – vo februári a marci, keď je organizmus po zime veľmi oslabený“.

Ako sa podľa Vás zhoršila, prípadne zlepšila situácia oproti min. roku?

„Aktuálne narastá počet chrípkových ochorení, zatiaľ to nevieme porovnať s minulým rokom. Avšak za posledné dva týždne stúpol počet ochorení“.

V súčastnosti teda pacientov pribúda. Očakávate nárast imunitných ochorení – kvôli zmenám počasia?

„Máte pravdu, pacientov pribúda. Predpokladáme nárast ochorení počas októbra. Som si istá, že nám pribudne viac pacientov počas týchto jesenných mesiacov“.

A na záver tipy na preplávanie jesennými mesiacmi bez ujmy na zdraví od lekárky Alžbety Považanovej: „Je dôležité vhodne sa obliekať, rána a večery už bývajú chladné. Veľmi dôležité je očkovanie, najmä u ľudí s ďalšími ochoreniami, ako napr.: ľudia s ochorením srdca, vysokého krvného tlaku po očkovaní predchádzajú komplikovaným zápalom pľúc a podobným ochoreniam, preto na to netreba zabúdať. Samozrejmosťou je zdravé stravovanie s dostatkom vitamínov. A v neposlednom rade, po prepuknutí ochorenia ostať doma a nešíriť ochorenie v kolektívoch detí, či dospelých.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM