Zlatica Gregorová Kultúra Rôzne

Šaľania s Trnovčanmi navštívili Oroszlány: Prezentovali mesto, dedinu i kraj, FOTO

Po roku opäť utužili priateľstvá so zahraničnými partnermi. Každý priblížil to naj zo svojej domoviny.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania s Trnovčanmi navštívili Oroszlány: Prezentovali mesto, dedinu i kraj, FOTO
Zdroj: Róbert Andráši , Marika Hrabovská

Tesne pred veľkonočnými sviatkami sa zástupcovia OZ Šaľa – Tvoje mesto ako aj Jednota dôchodcov Trnovec nad Váhom vybrali navštíviť družobné maďarské mesto. Podujatie s názvom Civileké a Ház rendezvénysorozat (Dom patrí civilom) sa konalo 30 . marca 2018 v Oroszlány. Predstavili sa tu jednotlivé občianske združenia a neziskové organizácie z družobných miest tohto maďarského mesta, ležiaceho v Komárňansko – ostrihomskej župe.

Prezentačné podujatie

Členovia oboch združení sa, na základe pozvania z partnerského mesta, snažia čo najlepšie predstaviť svoju činnosť. Nielen obrazom, textom a slovami, ale aj ručnými prácami a propagačnými materiálmi priblížiť čaro svojho mesta či dediny. O to sa už piaty rok postarala predsedkyňa Jednota dôchodcov Trnovec nad Váhom Marika Hrabovská ako aj šaliansky a zároveň krajský poslanec Róbert Andráši.

Priblížia dedinu, mesto i kraj

V rámci prezentačného podujatia u maďarských priateľov si jeho účastníci odniesli zaujímavé zážitky. Ako nám prezradil predseda Oz Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši, „najprv nás domáci pohostili v reštaurácii V8 – reštaurácia je s tematikou 8 valcových amerických vozidiel. Potom sme išli nainštalovať expozície, ktorými sme predstavili občianske združenie a mesto Šaľa i región z ktorého pochádzame. Nakoniec bol kultúrny program jednotlivých organizácií – čítanie prózy, spev, tanec, hudba.“

Ako nám povedal Róbert Andráši, on prezentoval nielen mesto Šaľa, ale aj celý Nitriansky kraj. So sebou si zobral i množstvo publikácií. „Jeden pán v Oroszlány píše knihu o Komárne, tak bol veľmi rád, že som mu dal materiály ku Komárnu. A bola tam cca 30-ročná mamička, ktorá sa veľmi potešila, že v Oroszlány videla prezentovanú Šaľu, keďže jej mamička pochádza zo Šale,“ uviedol Róbert Andráši.

S prezentačným stánkom OZ Šaľa – Tvoje mesto a Šaľa susedila Jednota dôchodcov Trnovec nad Váhom. Obe združenia tak opäť utvrdili cezhraničnú spoluprácu a iste nadviazali množstvo nových kontaktov. Atmosféru podujatia si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Šaľania s Trnovčanmi navštívili Oroszlány: Prezentovali mesto,dedinu, kraj,FOTO
47
Galéria
Zdroj: Róbert Andráši , Marika Hrabovská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM