Šaľania radia, čo s prebytočnými tekvicami: Varte, pečte, dá sa to i zdravo!

K jeseni neodmysliteľne patria tekvice, ktorých býva v tomto období všade hojne. V našom regióne síce nemáme tradičné jedlá z tejto zeleniny, no mnohí Šaľania ju počas jesene radi pripravujú. Poradili našim čitateľom, ako na to!

Veronika Zeiselová
Ilustračný obrázok k článku Šaľania radia, čo s prebytočnými tekvicami: Varte, pečte, dá sa to i zdravo!
Zdroj: Webnoviny.sk

Petra (35) má mamu, ktorá pochádza z východu Slovenska, preto neprekvapí ani názov tekvicovej polievky. Dziňanku ju naučila variť mama.

Potrebujeme: 1 bielu tekvicu, 1cibuľu, 100 g masla, 2 kelímky kyslej smotany, soľ, kôpor
Postup: Tekvicu očistiť, rozpoliť, striedku vydlabať a dužinu nakrájať na kocky. V hrnci roztopiť maslo a opražiť cibuľu. Vysypať do hrnca na kocky nakrájanú tekvicu a zaliať vodou tak, aby bola ponorená celá tekvica. Osoliť a variť do mäkka. Keď je tekvica mäkká všetko dôkladne rozmixovať, pridať kyslú smotanu a krátko povariť. Dochutiť si ju na drobno nakrájaným kôprom.

Jana (28) odporúča tekvicový koláč. „Je super svieži a na toto jesenné obdobie ako stvorený!“

Potrebujeme: 30 dkg kryštálový cukor, 5 ks vajce, 1 balíček vanilkový cukor, 40 dkg polohrubá múka, 1 balíček kypriaci prášok do pečiva, 40 dkg tekvica, 1 hrsť hrozienka, 10 dkg mleté mandle, 6 polievkových lyžíc oleja
Postup: Vajcia vyšľahať s cukrom. Potom pridať olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Ručne primiešať pomleté mandle, na hrubo postrúhanú tekvicu a hrozienka. Cesto vyliať na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút. Po upečení koláč posypeme práškovým cukrom alebo posypeme postrúhanou čokoládou.

Maroš (28) rád robí z tekvice „pizzu“. „Ja mám k tomu rád aj zemiakové pyré a kyslú uhorku, vyskúšajte to aj vy tak,“ radí Maroš.

Potrebujeme: 400 g tekvica, 150 g strúhaný syr, 350 ml lečo, 100 ml olej rastlinný, 250 ml múka polohrubá, 4 ks celé vajcia, 3 ks špekáčiky, 3 strúčiky cesnak, soľ, korenie čierne, vegeta, strúhanka, maslo (alebo olej)
Postup: Pripraviť si všetky ingrediencie: nastrúhať si tekvicu, nastrúhať syr, špekáčiky nakrájať na malé kocky, očistiť cesnak. K nastrúhanej tekvici pridať pokrájané špekáčiky, nastrúhaný syr, lečo, vajíčka, pretlačený cesnak. Dochutiť soľou, korením a vegetou podľa chuti. Všetky suroviny spolu zmiešať a vyliať na vymastený a strúhankou vysypaný plech alebo pekáč. Pečieme v rúre na 180 stupňov cca 30 – 40 minút.

Mladučká** Laďka (21)** si pre nás pripravila obzvlášť zdravý recept s využitím tekvice. Vegánske, bezlepkové muffinky.

Potrebujeme: 1 a ¾ hrnčeka ryžovej múky, 1 a ½ ČL xantánovej gumy, 1 ČL sódy bikarbóny, ½ ČL soľ, 1 ČL škorice, ½ ČL muškátového orieška, 1/2 ČL zázvor (mletý), 1/2 hrnčeka kokosového oleja, 2 lyžice ľanových semiačok + 6 lyžíc vody, 1 ČL vanilkového extraktu, ¾ kokosového cukru (alebo iné prírodné sladidlo), 1 hrnček tekvicového pyré (ktoré si vopred pripravíme), kúsky kvalitnej horkej čokolády
Postup: Tekvicové pyré – Tekvicu rozrežeme na polovicu, odstránime stopku. Semienka vydlabeme. Tekvice položíme vnútrom dole a pečieme asi hodinu pri 190°C..alebo až kým sa nám vidlička nebude dať jednoducho zapichnúť. 2 polievkové lyžice ľanových semiačok zmiešame so 6 lyžicami vody a necháme odležať až kým nezhustne (používa sa to ako náhrada za vajcia vo vegánskych receptoch). V miske zmiešame múku, xantánovú gumu, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, muškátový oriešok a zázvor. V druhej miske zmiešame kokosový olej (rozpustený – topí sa pri cca 25°C), namočené ľanové semiačka a vanilkový extrakt. Vmiešame kokosový cukor a tekvicové pyré až kým sa to všetko nespojí, potom pridáme suchú zmes a miešame. Prihodíme kúsky čokolády. Pečieme približne 20 minút pri 190°C a vyjde nám 12 krásnych muffiniek.

DOBRÚ CHUŤ!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame