Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa sa stala členom Smart Cities klubu: Zmluva je už podpísaná

Občianske združenia v našom meste využívajú možnosti, ako Šaľu zveľadiť a pomáhajú jej rozvíjať sa. I tento klub, združujúci členské mestá, pomáha.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa sa stala členom Smart Cities klubu: Zmluva je už podpísaná
Foto: Zlatica Gregorová

Mesto Šaľa prednedávnom prejavilo záujem stať sa členom Smart Cities klubu. Jeho vstup schválili poslanci Mestského zastupiteľstva na 3. zasadnutí Mestského zastupiteľstva, ktoré sa konalo 4. mája 2017.

Šaľa sa zapojila do programu Smart City

Smart Cities klub je občianskym združením, ktoré ponúka partnerskú spoluprácu mestám, ktoré sú jeho členmi. Náplňou činnosti združenia je aktívna pomoc v rôznych oblastiach života. V koncepte tzv. inteligentných miest predovšetkým ide o ich modernizáciu prostredníctvom projektov. Mesto Šaľa má konkrétne záujem o spoluprácu v oblasti Smart Mobility. V uplynulých dňoch primátor mesta Šaľa Jozef Belický a predseda občianskeho združenia Smart Cities Klub Miloslav Jurík podpísali „Zmluvu o spolupráci pre zapojenie mesta do programu Smart City,“ ktorá je uverejnená na webe mesta, sala.sk.

Ako v zmluve uvedené, k tomu, aby mesto mohlo využívať členské výhody združenia, musí byť najprv uskutočnený audit. To znamená, že klub chce mať prehľad o hospodárení mesta a teda transparentne vidieť, ako na tom mesto je. Na spolufinancovaní auditu sa bude podieľať i samotné mesto Šaľa. Predpokladaná suma financovania auditu bude maximálne 4600 eur.

Širšie možnosti realizácie projektov

So vstupom do klubu sú pripojené i ďalšie požiadavky ako je „Zber a analýza podkladov mesta Šaľa – strategické materiály, plány rozvoja, účtovníctvo, územné plány, dopravný generel,“ uvádza sa v zmluve. Mesto má možnosť vykázať už zrealizované ako i plánované projekty. Potom už len stačí prísť s konkrétnou predstavou, čo a na akom poli by sa dalo v meste vďaka členstvu posunúť dopredu a v dohľadnej dobe to aj uskutočniť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM