Peter Štrbo Rôzne

Šaľa sa mobilizuje: Petícia má mesto priblížiť k obchvatu!

Petičná akcia sa rozbieha! Skupina občianskych združení a občanov mesta Šaľa pripravila petičnú akciu zameranú na urýchlenie procesu prípravy obchvatu Šale a najmä na jeho zaradenie medzi stavby financované z fondov Európskej únie. Petíciu môžete pod

Občania v petícii žiadajú pridelenie dostatočných finančných prostriedkov pre Slovenskú správu ciest určených na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov pod stavbou a zaradenie obchvatu medzi stavby financované s podporou štrukturálnych fondov únie. Žiadajú tiež bezodkladnú realizáciu všetkých potrebných krokov vedúcich k realizácii samotnej stavby najneskôr v roku 2015. Ukončenie výstavby je naplánované na rok 2018. Podľa člena petičného výboru Jozefa Mečiara, ktorý je zároveň viceprimátorom mesta Šaľa, je dôvodom petície katastrofálna dopravná situácia v meste spôsobená tranzitnou dopravou.

Obchvat mesta Šaľa je súčasťou Rezortného rozvojového programu verejných prác na roky 2013 – 2015. Slovenská správa ciest v marci tohto roka vyhlásila verejné obstarávanie na vypracovanie projektu, ktorý je potrebný k vydaniu stavebného povolenia. Aby Slovenská správa ciest mohla požiadať o vydanie stavebného povolenia, musí mať vlastnícky vzťah ku všetkým pozemkom, na ktorých bude stavba umiestnená. Podľa členov petičného výboru je výkup pozemkov komplikovaný a rizikový proces, na ktorý si Slovenská správa ciest necháva jeden rok (2013). Až po úspešnom výkupe pozemkov môže požiadať o vydanie stavebného povolenia, čo bude trvať niekoľko mesiacov (2014). Po vydaní stavebného povolenia je potrebných pár mesiacov na vypracovanie ďalšej dokumentácie (2014) a môže sa začať proces hľadania zhotoviteľa stavby (2015).

„V celom procese existuje niekoľko kritických miest,“ uviedol Mečiar. Jedným z nich je podľa členov petičného výboru výkup pozemkov, s ktorým sú na Slovensku rôzne skúsenosti. Slovenská správa ciest potrebuje mať na výkup pozemkov vo svojom rozpočte peniaze. Ďalším rizikom sú peniaze na výstavbu samotného obchvatu. Financovanie celej stavby v hodnote 80 miliónov eur považujú organizátori petície za veľmi náročné. Ako jedinú možnosť financovania vidia vo využití fondov Európskej únie.

Petíciu si môžete stiahnuť [link=http://www­.sala.sk/aaa_da­ta/component_fi­le/100/1562/f971­.pdf]TU![/lin­k]. V prípade otázok sa môžete obrátiť na členov petičného výboru, kontakty nájdete na petičnom hárku. Zámer aktivistov môžete podporiť aj na Šalianskych slávnostiach, kde sa budú zbierať podpisy priamo medzi ľuďmi.

[blockquote][si­ze=13]Súvisia­ce články: [/size] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.131961_Pro­testna-akcia-vyhnala-kamiony-z-mesta!-Pozrite-si-video---]Protestná akcia vyhnala kamióny z mesta! Pozrite si video…[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.83122_K-vystavbe-obchvatu-sme-o-krok-blizsie]K výstavbe obchvatu sme o krok bližšie[/link][/bloc­kquote]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM