Zlatica Gregorová Rôzne

Šaľa praje cyklistom: Plánujú obnoviť duálne chodníky

Zasadali členovia Komisie pre územné plánovanie, výstavbu a dopravu. Uzniesli sa na návrhu zlepšiť podmienky pre šalianskych cyklistov.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa praje cyklistom: Plánujú obnoviť duálne chodníky
Zdroj: TASR

Kedysi už nápad podporiť cyklistov v Šali realizovali. Podľa slov členky komisie Gabriely Lackovej „už na Budovateľskej ulici bolo dopravné značenie a aj priestor uspôsobený na chôdzu chodcov aj prejazdy cyklistov na bicykloch.“ Ako ďalej dodala poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Šali, "cyklistická trasa sa tiahla od polyfunkčnej budovy Poplar smerom k lekárni.“ Značenie však už zapadlo prachom, nie je dobre viditeľné a i preto pilotný projekt prestal mať zmysel.

Chodci aj cyklisti na jednom chodníku

Členovia komisie sa rozhodli dať ešte väčší dôraz na vybudovanie duálneho pohybu chodcov aj cyklistov na jednom chodníku. Takýto spôsob zdolávania spoločnej komunikácie je už zabehnutý vo viacerých mestách na Slovensku i za hranicami nášho štátu. V podstate ide o to, že na chodníku je naznačený jazdný pruh pre cyklistov. Tento pruh je využiteľný výhradne pre dvojkolesový dopravný prostriedok. Zatiaľ čo chodec využíva svoj peší pruh. Obaja účastníci využívajú svoje pruhy bez kontaktu a kolízií medzi sebou.

Návrh predostrú mestu

Komisia pre územné plánovanie, výstavbu a dopravu sa nakoniec uzniesla na tom, že projekt duálneho pohybu cyklistov a chodcov po jednej komunikácii navrhne na prerokovanie. Podľa slov Gabriely Lackovej bude tento návrh jedným z bodov zajtrajšieho rokovania poslancov Mestského zastupiteľstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM