Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa potvrdila partnerstvo Interreg: Mesto vybuduje multifunkčné ihrisko

V novembri tohto roka mesto vstúpilo do zaujímavého projektu. Dohodu o partnerstve potvrdil primátor mesta Šaľa, Jozef Belický.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa potvrdila partnerstvo Interreg: Mesto vybuduje multifunkčné ihrisko
Foto: Zlatica Gregorová

V rámci projektu CULTPLAY by sa v Šali mala vybudovať replika historickej maďarskej pamiatky Majk. Tá je súčasťou družobného mesta Oroszlány, taktiež člena projektu. Maďarské mesto zase vybuduje repliku šalianskeho kaštieľa.

Deväť členov

Šaľa sa už vlani uchádzala o získanie grantu v projekte Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva. Na novembrovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Šali, poslanci schvaľovali dohodu o partnerstve. Tí návrh podporili. Partnerstvo pre mesto znamená zároveň zapojenie sa do projektu „CULTPLAY – Interaktívne tematické parky – Inovatívne využívanie kultúrneho dedičstva“.

Mesto vstupuje do programu vybudovaním ihriska. Multifunkčná plocha s atraktívnymi prvkami by sa mala zrodiť na šalianskom zimnom štadióne. Ten v súčasnosti disponuje ľadovou plochou a v jeho bezprostrednom okolí sa nachádza golfový areál. Okrem Šale sú do projektu zaangažované aj ďalšie slovenské mestá ako Hurbanovo, Kolárovo, Komárno aj Svodín. Spolu s maďarskými mestami ide o deväť členov.

Na výstavbu historickej repliky bolo vyčíslených pribl. 336 000 eur. Tak, ako aj pri iných projektoch, mesto zaplatí povinnú päťpercentnú spoluúčasť – pribl. 17 000 eur. Suma by mala vystačiť na kompletnú výstavbu aj ostatné náležitosti spojené s uvedením ihriska do prevádzky. Spolu s podpísaním dohody je nutné dodržiavať niekoľko bodov, ako napríklad to, že po vybudovaní historickej repliky budú zástupcovia Mesta Šaľa šíriť výsledky projektu, zúčastňovať sa na odborných činnostiach i konferenciách. Začlenením sa do medzinárodného projektu a vybudovaním oroszlánskej pamiatky u nás sa opäť posilnia družobné vzťahy medzi oboma mestami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM