Zlatica Gregorová Kultúra Rôzne

Šaľa oslávila Svetový deň vody: Už ste si dnes naliali plný pohár? FOTO

Mesto Šaľa a Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. pripravili zaujímavé podujatie. Konalo sa v priestoroch Domu kultúry v Šali.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa oslávila Svetový deň vody: Už ste si dnes naliali plný pohár? FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

V priestoroch Domu kultúry v Šali sa zišli malí aj veľkí žiaci, aby sa dozvedeli mnoho informácií o základnej životnej tekutine a spoznali víťazov výtvarnej súťaže. Žiaci do súťaže prispeli 143 výtvarnými prácami k téme Voda je čarovná, chráňme si ju. Bokom neostala ani poézia. I tu sa mohli naši žiaci prejaviť a vytvoriť básničku o vode v rámci súťaže Voda je budúcnosť.

Pre malých aj veľkých

Pred budovou domu kultúry 22. marca 2018 už netrpezlivo vyčkávali pracovníci vodární, aby verejnosti predviedli svoju vodnú techniku. Tí najmenší s radosťou obletovali pristavené vozidlá a naskákali do kabíny vodiča. Mohli ste tu vidieť aj vodné prípojky, či vyhľadávacie zariadenia. Vnútri po 10.00 hod. začal program.

Po tom, čo sa divadelná sála naplnila do posledného miesta, konferenciérka privítala všetky deti aj ich pedagógov. K vzácnym hosťom patril primátor mesta Šaľa Jozef Belický ako aj člen predstavenstva a primátor mesta Sereď Martin Tomčányi a taktiež riaditeľ Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, Odštepného závodu Galanta, Róbert Ižóf. Pred slávnostným udeľovaním cien víťazom výtvarnej a literárnej súťaže sa prítomným prihovorili obaja primátori.

Vzácna voda

„Už len to, že môžeme byť pri niečom svetovom je samo o sebe obrovský luxus. Teším sa, že ste tu. Bavíme sa o komodite tohto sveta, o jednej z najdôležitejších vecí, ktorá nás obklopuje, o vode. Svetový deň vody je dôležitý preto, že na všetko živé, na čo sa okolo sebe dívate, sa musíte dívať s rešpektom, že to obsahuje vodu. Bez vody by žiaden život na zemi nebol a preto ju treba chrániť a musíme si ju vážiť zásoby vody, ktoré máme,“ povedal prítomným šaliansky primátor Jozef Belický. Primátor ešte podotkol, že mesto tento rok plánuje projekt vnútrobloku, kde sa bude snažiť o zadržiavanie dažďovej vody, aby sa jej čo najviac ušetrilo. I takto prispeje k ochrane životodarnej tekutiny.

K téme sa vyjadril aj seredský primátor. „Ja si myslím, že nie je samozrejmé, že si otvoríme kohútik a čistá voda tečie. Ona je sem – tam aj zakalená ale, to už patrí k tomu. Máme také prednosti oproti iným krajinám, že vodu máme a vážme si ju. Sme tu na to, aby sme maximum vody vrátili späť do obehu, aby sme si vážili ľudí, ktorí nám ju dodávajú,“ uviedol primátor mesta Sereď, Martin Tomčányi.

Kontrolovali studničnú vodu

Kvalitu vody si môžu dať skontrolovať aj občania. Podľa odborníkov však preskúmali iba studničnú vodu. Tá, ktorá tečie z verejného vodovodu je priebežne kontrolovaná a tak nemá význam chodiť s jej vzorkami. Občania tak dnes mohli do vestibulu kultúrneho domu priniesť vzorku svojej studničnej vody na preskúmanie. Pracovníčky ZsVS nám prezradili, ako to s vodou v Šali vyzerá. „V rámci Svetového dňa vody dnes bezplatne vyšetrujeme vodu zo studní na dva ukazovatele – dusičnany a tvrdosť vody. Tieto stanovenia sú len orientačné, lebo v teréne sa to nedá ináč urobiť, to by sa muselo v laboratóriu,po­mocou papierikov a stupnice na ampulkách vieme ľuďom hneď povedať, v akom rozmedzí sa hodnoty v studni pohybujú. Mestská voda je kontrolovaná, ale nikdy neviete,čo prinesie podzemná voda v studni,“ povedala nám Margaréta Maliniaková zo ZsVS. Pracovníčky hneď ráno navštívilo pribl. 19 ľudí a s fľaštičkami vody prichádzali ďalší.

Tvrdá voda

Ako sme sa dozvedeli od pracovníčok vodární, na západnom Slovensku je veľmi tvrdá voda. Čo znamená, že je dobrá na pitie, avšak agresívna pre kuchynské spotrebiče, čo sa prejavuje najmä častým čistením varných kanvíc, ale nepomáha ani vykurovacej sústave a pod. Možno ste však netušili, že pre zdravie človeka je však tvrdá voda lepšia ako tá tatranská. Na rozdiel do mäkkej tatranskej vody, tvrdá obsahuje veľa minerálov, dôležitých pre ľudský organizmus.

FOTO. Šaľa oslávila Svetový deň vody: Už ste si dnes naliali plný pohár?
67
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM