Zlatica Gregorová Samospráva

S revitalizáciou vnútrobloku sa začne čoskoro: Proti hluku nasadia zeleň

Do zorného poľa šalianskej samosprávy sa tentoraz dostala Veča. Už čoskoro vyhlásia Verejné obstarávanie na dodávateľa prác.

Ilustračný obrázok k článku S revitalizáciou vnútrobloku sa začne čoskoro: Proti hluku nasadia zeleň
Foto: Zlatica Gregorová

Spojiť príjemné s užitočným sa podarí revitalizáciou sídliskového priestoru. Občania získajú príjemné miesto na oddych a mestskej časti zvýšia EKO kredit.

Udržia dažďovú vodu

Bola možnosť, aby sa zrevitalizovali menšie ucelené plochy. My sme vytipovali takéto plochy. Víťazne z toho vyšla plocha na sídlisku vo Veči. Je to priestor medzi Cintorínskou, Hollého a Slnečnou. Je to asi 3,1HA, kde bude kompletne obnovená zeleň, bude tam výsadba viac než 40 stromov, kríkov a odhlučňovacej zelene. Zmyslom opatrení je udržať dažďovú vodu v zemi, aby neodtekala do kanalizácie, ale aby sa tam zmenila mikroklíma. Má to byť vlastne ukážkou toho, čo sa všetko dá s takýmto priestorom spraviť,“ informoval primátor mesta Jozef Belický.

Vysadením zelene sa vytvorí bariéra, ktorá zabráni prenosu hluku z hlavnej cestnej komunikácie, ktorý by značne narúšal pobyt v novovytvorenej oddychovej zóne. Návštevníci multifunkčného ihriska tu budú môcť pohodlne relaxovať.

Na oddychovom mieste pribudne približne tridsiatka lavičiek, nové smetné koše, osvetlenie, jednoducho, všetko preto, aby priestor bol plne využiteľný. Vznikne tu nové nové multifunkčné ihrisko pre mladších aj starších Večanov. Súčasné ihriská mesto zrekonštruuje pod záštitou tohto projektu, na ktorý šalianska radnica získala ministerskú dotáciu vo výške 493 910, 57 eur. Celkové oprávnené náklady na projekt predstavujú sumu 519 905, 86 eur.

Vyhlásia obstarávanie

Šalianska radnica už onedlho vyhlási Verejné obstarávanie. Ako primátor Belický podotkol, mesto má eminentný záujem na tom, aby sa práce rozbehli čo najskôr. „Budeme sa snažiť nielen o to, aby sme tam niečo pekné vybudovali, ale aj aby sme to udržiavali,“dodal šaliansky primátor Jozef Belický.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM