Rastislav Búgel Rôzne

Rýchlostná cesta R1 stála doteraz štát 12,5 milióna eur

Prvá súkromná cesta pri Nitre vyšla doteraz štát na 12,5 milióna eur. Takúto sumu zaplatil rezort dopravy v podobe platieb za dostupnosť konzorciu Granvia za rýchlostnú cestu R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami.

„Ministerstvo dopravy doteraz Granvii zaplatilo na platbe za dostupnosť 12,5 milióna eur,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Štvorprúdovka sa ako jediná na Slovensku stavia cez takzvaný projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). To znamená, že rýchlostnú cestu postaví a v priebehu 30 rokov bude udržiavať a spravovať súkromné konzorcium Granvia, za čo jej štát počas tohto obdobia uhrádza platby za dostupnosť.

Prvé platby smerujú súkromnej spoločnosti až po tom, čo cestu či jej časť dokončí a otvorí pre verejnosť. V prípade R1 sa tak stalo na konci októbra minulého roka, keď bol pre vodičov otvorený 46-kilometrový úsek medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami. Na svoje dokončenie ešte čaká takmer šesťkilometrový obchvat Banskej Bystrice, ktorý je tiež súčasťou projektu. Podľa predbežných neoficiálnych informácií by ho mali otvoriť 27. júla. ** Viac o jeho otvorení sa dozviete [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.138670_De­finitivne-dokoncenie-R1:-Obchvat-otvoria-uz-o-2-tyzdne!]TU![/lin­k]**

Ročná splátka štátu v prípade, keď bude celá 52-kilometrová cesta k dispozícii vodičom počas celého roka, dosiahne výšku približne 125 miliónov eur. „Suma tejto platby sa však bude upravovať v závislosti od cenového vývoja, ale aj v závislosti od kvality plnenia, parametrov dostupnosti cesty, počtu nehôd a podobne,“ vymenoval Kóňa. Počas 30 rokov prevádzky, údržby a spravovania cesty by tak mal štát zaplatiť Granvii približne 3,92 miliardy eur.

Šaľa24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM