Veronika Zeiselová Samospráva

Rozhorčení Šaľania o odstránených značkách pri cintoríne: Hrozí nebezpečenstvo chodcom i cyklistom?

V auguste pobúrilo obyvateľov štvrte, ktorá sa nachádza oproti cintorínu v Šali, demontovanie dopravných značiek. Obyvatelia ulíc Murgašova, Bilická, Agátová a ďalších sú nahnevaní, odstránenie značiek vraj narobí problémy vodičom i cyklistom. Reakcia mesta nenechala na seba dlho čakať.

Ilustračný obrázok k článku Rozhorčení Šaľania o odstránených značkách pri cintoríne: Hrozí nebezpečenstvo chodcom i cyklistom?
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

O demontovaní dovtedajšieho dopravného značenia sa mnohí dozvedeli iba zo sociálnej siete Facebook čo ich veľmi nahnevalo. „Keď už to plánovali, mali o tom informovať vopred, aby sme sa na to pripravili,“ hovorí Peter (46). „Ľudia tam nevedia jazdiť. Zmenili sa hlavné a vedľajšie cesty, zrazu treba používať pravidlo pravej ruky. To je napríklad pre väčšinu cyklistov úplné tabu,“ povedala Eva (32).

Problém už aj na stole poslancov

Počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali, ktoré sa konalo 11. septembra, vystúpil poslanec Gomboš so svojou interpeláciou. „Oslovili ma rozhorčení občania, ktorí poukazujú na možnosť ohrozenia bezpečnosti ľudí, ako aj majetku, pretože sa tu nachádza zeleň (kríky, stromy). Tým môže byť zakrytý výhľad vodičom z bočnej cesty i sťažený prechod hasičov na zásah. Chýbajúce dopravné značenie môže spôsobiť dopravnú nehodu,“ predniesol na radnici znepokojenie občanov Gomboš. „Je ohrozená bezpečnosť a aj majetok v tejto lokalite, odporúčam zvážiť a spraviť nápravné opatrenia. Hľadať spôsob, ako to napraviť a nehľadať dôvod, ako takéto nesystémové opatrenie obhájiť,“ vyzval poslanec zástupcov radnice.

Zmeny budú už iba minimálne

„Zmena dopravného značenia v lokalite Bilica bola zrealizovaná na základe vypracovaného dopravného generelu v roku 2009, ktorý bol prerokovaný zastupiteľstvom ešte v tom istom roku bez pripomienok a zároveň schválený dopravným inžinierom z dopravného inšpektorátu,“ odpovedá Miroslav Poliček – referent dopravy a technických činností. „Po zrealizovaní zmeny dopravného značenia, t. j. odstránení zvislého dopravného značenia budú križovatky vyznačené vodorovným dopravným značením a v spolupráci s oddelením životného prostredia sa upraví aj zeleň, čím sa zlepší celková priehľadnosť a bezpečnosť v križovatkách,“ dodal Poliček. Predpokladaný termín realizácie vodorovného značenia a úpravy zelene je do 1 mesiaca. O iných zmenách v dopravnom značení sa neuvažuje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM