Zlatica Gregorová Samospráva

Rokovali aj o prioritách mesta: Pribudnú byty či detské ihrisko

Šalianski poslanci sa na svojom poslednom zasadnutí oboznamovali aj s investíciami. Do čoho ich mesto zapojí?

Ilustračný obrázok k článku Rokovali aj o prioritách mesta: Pribudnú byty či detské ihrisko
Foto: Zlatica Gregorová

Medzi priority mesta patria aktivity, ktoré sú už v behu, alebo budú dokončené na budúci rok. I keď poslanci sa o nich dozvedajú priebežne, o čosi viac si mohli vypočuť aj ostatní prítomní na septembrovom zasadnutí. S programom priorít vystúpila prednostka MsÚ v Šali, Jana Nitrayová. Ponúkame vám ich prehľad.

Očakávaná rekonštrukcia úradu

K najväčším investičným aktivitám mesta v tomto roku patrí Rekonštrukcia fasády ZŠ J. Hollého. Projekt bol zastrešený sumou 56 000 eur. Fasáda školy bola obnovená ešte vlani, avšak dofinancovaná bude v tom nasledujúcom. Horúcim projektom z roku 2016 je aj Zníženie energetickej náročnosti budovy Mestského úradu v Šali. Po dlhšej čakacej dobe ohľadom potrebných formalít sa mesto môže do prestavovania a modernizácie pustiť už v najbližších dňoch. Súčasne plánujú vybudovať aj klientské centrum. Predchádzať tomu bude sťahovanie úradníkov na dočasné pracoviská. Celková suma na rekonštrukciu úradu je 1 750 000 eur.

K dlhodobejším projektom mesta Šaľa patrí aj Modernizácia verejného osvetlenia. „Projekt zahŕňa výmenu zvyšných svietidiel, ako aj stĺpov verejného osvetlenia v meste, pričom realizácia prebieha v dvoch etapách v rokoch 2017 a 2018. Celková cena investície predstavuje čiastku 1 640 904,11 EUR,“ uvádzajú rokovacie materiály.

Byty aj historická pamiatka

Ďalšou veľkou investíciou je budovanie bytov. Tie mestské sa už začali stavať v júni tohto roka. V pláne je prvých 34, neskôr by ich malo pribudnúť ešte 116. Celkovo pôjde o 150 novopos­tavených bytových jednotiek vo vlastníctve mesta, financované budú prostriedkami ŠFRB, s celkovou predpokladanou sumou 6,5 mil. eur.

A nezabúda sa ani na cezhraničné spolupráce. Historická pamiatka MAJK v Oroszlányi je ústredným motívom vybudovania jej repliky v meste Šaľa. Recipročne maďarskí partneri nášho mesta vybudujú u nich kópiu šalianskeho kaštieľa. Návrh schválili poslanci MsZ ešte v októbri minulého roka. Vynaložená suma na projekt CULTPLAY by mala byť približne 300 000 eur vrátane päťpercentnej spoluúčasti mesta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM