Peter Štrbo Rôzne

Rok 2012 v znamení úsporných opatrení

Šaľu čaká rok v znamení šetrenia. Mesto v rámci úsporných opatrení likviduje komunitnú nadáciu, prerušuje SMS centrum a rozlúči sa aj s niekoľkými zamestnancami MsÚ.

Mesto Šaľa bude riešiť svoju nie práve najlepšiu finančnú situáciu azda najväčším balíkom úsporných opatrení za posledné roky. Šetriť sa bude vo všetkých oblastiach, dotkne sa zamestnancov MsÚ, škrty sa plánujú v oblasti športu i kultúry a utiahnuť opasky si budú musieť aj mestskí poslanci.

Prepúšťanie na magistráte Azda najväčšiu (a zároveň najcitlivejšiu) položku v balíku úsporných opatrení tvorí zníženie mzdových nákladov MsÚ o 100 000 eur. 1. februára mala vstúpiť do platnosti dlho pripravovaná nová organizačná štruktúra mesta Šaľa. K zníženiu nákladov dôjde najmä zrušením pracovných miest, skrátením či rozviazaním pracovných úväzkov niektorých zamestnancov MsÚ, ale aj znížením niektorých benefitov pre zamestnancov.

Poslanci si zmrazili svoje odmeny Šetrenie sa bytostne dotkne aj samotných mestských poslancov. Tí reagovali na vážnosť situácie a na januárovom zasadnutí MsZ schválili úpravu odmeňovacieho poriadku, mesto tak zmrazilo odmeny poslancov a členov komisií na úrovni roku 2011 (odmeny sú viazané na priemernú mesačnú mzdu v národnom hospodárstve). Týmto opatrením dôjde k úspore približne 6 000 eur.

Knižnica otvorená len štyrikrát v týždni V úsporných plánoch mesta figuruje aj Mestská knižnica Jána Johanidesa. Pre rok 2012 sa ráta s obmedzením prevádzky MsKJJ v rozsahu jedného dňa. //„Zníženie mzdových nákladov v MsKJJ, bude mať za následok obmedzenie otváracích hodín o 1 deň. Nie je nutné, aby služby knižnice boli dostupné každý deň,“[/i] hovorí dôvodová správa. Mestská knižnica dostane oproti minulému roku o 15 tisíc eur menej.

Komunitná nadácia neuspela Ďalším opatrením je likvidácia komunitnej nadácie, ktorou získa mesto do svojho rozpočtu jej imanie vo výške približne 7 000 eur, tieto prostriedky však musí použiť na verejnoprospešný účel. Na mieste je však otázka, prečo táto inštitúcia neuspela a nepodarilo sa jej naplniť očakávania. “Možno komunitná nadácia vznikla v zlých časoch a nenašiel sa dostatočný počet ľudí, ktorí by sa toho chytili. Vyzývali sme verejnosť, ponúkali sme miesta v správnej rade či vo funkcii správcu, neprihlásil sa ale nikto,“ hľadal príčiny neúspechu komunitnej nadácie viceprimátor Jozef Mečiar.

**Prerušenie SMS Centra ** Obyvatelia Šale v tomto roku už nebudú využívať zaujímavú službu mesta. SMS Centrum, ktoré aktívne využívalo viac ako 800 občanov a v prevádzke je už od roku 2006 sa rovnako stane „obeťou“ úsporných opatrení. Prerušenie činnosti v roku 2012 má znížiť výdavky mesta o 1 500 eur.

Paradox s večianskym štadiónom V kategórii šport zaujala veľká 0 v kolónke výdavkov na futbalový štadión vo Veči paradoxne v roku, keď sa FK Veča po dlhej dobe opäť plánuje prihlásiť do súťaže. V minulom roku bolo pre tento štadión rozpočtovaných 4800 eur.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM