Rastislav Búgel Samospráva

Rodičia zaplatia za jasle pre deti o 50 eur viac: Rozpočet im to nezaťaží

Rodičia zaplatia od nového roka za pobyt detí v jasliach v Šali mesačne o 50 eur viac. Zvýšenie poplatkov odsúhlasili mestskí poslanci na svojom zasadnutí. Rozpočet rodín však zvýšenie poplatkov z 230 na 280 eur nezaťaží.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia zaplatia za jasle pre deti o 50 eur viac: Rozpočet im to nezaťaží
Zdroj: TASR

„Štát preplatí rodičom náklady na detské jasle v takej výške, akú preukážu, že zaplatili. Horná hranica je v súčasnosti 230 eur, od začiatku nového roka sa vďaka sociálnemu balíčku vlády zvyšuje na 280 eur. Túto zákonnú možnosť využijú aj mestské jasle v Šali,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kőrösi.

Mesačná úhrada bude od januára budúceho roka pozostávať z fixného paušálneho mesačného poplatku vo výške 150 eur, stravného vo výške 46 eur a zaopatrenia vo výške 84 eur mesačne. „Keby sme túto možnosť nevyužili, zostali by sme na úrovni 230 eur, rodičia v tom prípade dostanú príspevok len v takej výške, v akej preukážu skutočné náklady. Čiže by sme jasle pripravili o možnosť príjmu vo výške 50 eur na dieťa,“ spresnil riaditeľ Organizácie sociálnych služieb v Šali Ľubor Gáll. Skutočné náklady jaslí na jedno dieťa pritom boli v roku 2014 vo výške 389 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM