Zlatica Gregorová Správy

Rebríček transparentnosti 100 najväčších miest: Ako obstála Šaľa?

Transparency International Slovensko zverejnila najnovší rebríček transparentnosti miest. Pozreli sme sa na to, kde v rebríčku pristálo naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Rebríček transparentnosti 100 najväčších miest: Ako obstála Šaľa?
Foto: Zlatica Gregorová

Po dvoch rokoch Transparency International Slovensko (TIS) opäť zverejnila rebríček transparentnosti
100 najväčších miest Slovenska. Prvenstvo si v rebríčku odniesol Vranov nad Topľou, za ním sa umiestnil Martin a prvú trojku uzatvára Rožňava. Na chvoste rebríčka zostal Veľký Meder.

Šaľa sa v celkovom hodnotení umiestnila s 61% na 21. mieste. Z transparentnosti tak naše mesto dostalo známku B.

Oproti poslednému zverejnenému rebríčku (r. 2014) si tak Šaľa pohoršila. Pred dvoma rokmi obsadila v celkovom hodnotení s 66% 7. priečku, konečná známka bola B+.

Mestá v Nitrianskom kraji

Pre porovnanie sme zaostrili na okresné mestá Nitrianskeho kraja. Okrem Šale veľmi pekné umiestnenie získali i Levice, skončili na 23. priečke (59 %, B-), nasledujú Nové Zámky s 34. miestom ( 56 %, B-).

Horšie od Šale skončila Nitra, ktorá je na 79. priečke (44 %, C-), Komárno s 82. miestom (42 %, C-) a najhoršie v Nitrianskom kraji v rámci okresných miest skončili Topoľčany, figurujú na priečke číslo 86. (40 %, D+).

Najväčšia váha pri hodnotení

TIS vybrala 11 oblastí a 96 indikátorov, ktoré zahŕňajú predovšetkým informácie týkajúce sa právomocí miestnych samospráv vyplývajúcich zo zákona a tiež politík, ktoré by podľa TIS mali mať miestne samosprávy oficiálne upravené. Najväčšiu váhu má prístup k informáciám, podiel verejnosti na rozhodovaní v samospráve, verejné obstarávanie a oblasť rozpočtu a zmlúv. Maximálny počet bodov za všetky oblasti, aký mohla samospráva získať, bol 100.

„Tento rebríček je podľa nás dôležitý, lebo veľmi veľa ľudí, peňazí i nápadov pochádza z regiónov a miest, ktoré sa uplatňujú aj v národnej politike. Rebríček nehovorí, čo všetko je zlé, ale porovnáva vývoj, a tým sa snaží mestá motivovať,“ uviedol Gabriel Šípoš z TIS.

Oproti roku 2010, kedy TIS merala otvorenosť samospráv prvýkrát, sa celkové skóre miest zlepšilo o 11 percentuálnych bodov. Aktuálne porovnanie podľa TIS ukázalo, že otvorenejšie sú mestá na strednom Slovensku, ako aj mestá s primátorom zo stredopravých strán.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM