Peter Štrbo Rôzne

Radnica uvažuje o založení mestského múzea

Pamätihodnosti a rôzne kultúrne a historické pamiatky zo Šale a okolia budú možno už onedlho prezentované v novom kultúrnom zariadení. Šaliansky magistrát v súčasnosti zvažuje možnosť vytvorenia nového mestského múzea.

Ako sa uvádza v správe pripravenej na najbližšie rokovanie mestského zastupiteľstva, pozitív zriadenia takejto formy kultúrno-spoločenskej inštitúcie je viacero. „V prvom rade ide o odborné mapovanie reálií regiónu. To znamená špecifík historického, kultúrneho, sociálneho, etnologického, hospodárskeho, umeleckého a prírodovedného charakteru s adekvátnymi prezentačnými výstupmi. Zároveň vytvorí priestor pre upevnenie historického povedomia občanov a ich zdravého lokálpatriotizmu,“ uvádza sa v materiáli.
Nové mestské múzeum by zároveň mohlo pomôcť pri ďalšom rozvoji cestovného ruchu a zlepšiť kultúrne vyžitie obyvateľov mesta. Nespochybniteľný význam nového múzea má okrem iného spočívať aj v jeho výchovnej a vzdelávacej funkcii, pretože umožní pri vyučovaní histórie, umenia a kultúry využívať aj zážitkové formy vyučovania.
Zámer vybudovať nové mestské múzeum v Šali ešte musia podporiť mestskí poslanci na svojom rokovaní 26. januára. Väčšiu časť nákladov na zriadenie múzea chce radnica získať z fondov Európskej únie. Celkové náklady, konečná podoba i charakter múzea budú známe až po schválení jednej z viacerých alternatív jeho budovania.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM