Peter Štrbo Rôzne

Pyrotechnika je na verejnosti povolená len na Silvestra

Obdobie medzi vianočnými sviatkami a príchodom nového roku je aj obdobím zvýšenej konzumácie alkoholu a používania zábavnej pyrotechniky. Keď sa to však deje na verejných priestranstvách, mestská polícia vám môže uložiť pokutu. Ako je to v Šali?

Všeobecne záväzné nariadenia (VZN) mesta Šaľa jasne definujú, čo možno považovať za verejné priestranstvá a kedy vám mestská polícia má právo uložiť pokutu, ak sa dopustíte priestupku v súvislosti s konzumáciou alkoholu na verejnosti alebo používaním zábavnej pyrotechniky. Pri detailnejšom preštudovaní jedného z VZN okrem iného zistíte, že sa priestupku dopúšťa vlastne každá osoba, ktorá príde osláviť príchod nového roku na Námestie sv. Trojice a použije tam zábavnú pyrotechniku. Ťažko si však predstaviť v praxi, že by mestská polícia pokutovala desiatky občanov mesta Šaľa počas silvestrovskej no­ci.

Používanie zábavnej pyrotechniky na verejnosti je zakázané

Na pozore by sa mali mať aj fanúšikovia zábavnej pyrotechniky, pretože si často zrejme ani neuvedomujú, že sa dopúšťajú priestupkov proti verejnému poriadku tým, že používajú pyrotechniku na verejných priestranstvách mesta Šaľa. Priestupku sa podľa [link=http://sa­la.sk/cms.arti­cle/default/728/o-pouzivani-zabavnej-pyrotechniky-na-uzemi-mesta-sala]VZN[/link] dopustíte vtedy, ak: //- sám alebo spoločne s inými osobami použijete zábavnú pyrotechniku na verejných priestranstvách mesta Šaľa, s výnimkou Silvestra (31. decembra od 18.00 h do 1. januára do 3.00 h)

  • použijete zábavnú pyrotechniku na Námestí Sv. Trojice a to aj v uvedenom čase
  • organizujete alebo inak napomáhate v týchto činnostiach. //

Za tieto priestupky možno uložiť pokutu do 33,19 €, v blokovom konaní do 16,59 €. Mestská polícia vám v prípade zistenia priestupku môže zábavnú pyrotechniku aj zhabať.

(výnimka: ak ste organizátorom registrovaného verejného kultúrneho podujatia spojeného s použitím zábavnej pyrotechniky)

**VZN „O zákaze požívania alkoholických nápojov na vymedzených verejne prístupných miestach“ **

Podľa tohto VZN sa za verejne prístupné miesta považujú všetky miesta v intraviláne mesta Šaľa, ktoré sú verejne prístupné pre bližšie neurčené skupiny ľudí a slúžia na verejné užívanie (viď zoznam na konci článku). Predaj, podávanie a požívanie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách je spravidla zakázaný každý deň v čase od 5:00 do 3:00 nasledujúceho dňa. (kompletné znenie [link=http://sa­la.sk/cms.arti­cle/default/751/o-zakaze-pozivania-alkoholickych-napojov-na-vymedzenych-verejne-pristupnych-miestach]VZN[/lin­k]). Mestská polícia má za tento priestupok právo uložiť blokovú pokutu vo výške 33 eur. Zákaz sa nevzťahuje na priestory letných terás pohostinských zariadení zriadených so súhlasom Mesta Šaľa a na verejné podujatia organizované so súhlasom Mesta Šaľa.

Rodičia by mali mať na pamäti, že maloleté osoby do 15 rokov a mladistvé do 18 rokov nesmú požívať alkoholické nápoje alebo iné návykové látky a sú povinné podrobiť sa orientačnej dychovej skúške alebo orientačnému vyšetreniu testovacím prístrojom na zistenie omamných alebo psychotropných látok. Maloletí a mladiství sa bez dozoru svojich zákonných zástupcov nesmú po 21:00 zdržovať na verejne prístupných miestach, kde sa podávajú alkoholické nápoje. Zákonným zástupcom maloletých a mladistvých môže byť za porušenie týchto nariadení uložená pokutou vo výške 33 eur.

Verejné priestranstvá podľa VZN:

Ulice, miestne komunikácie, chodníky, námestia, pešia zóna, detské a školské ihriská, parky, sídlisková zeleň, verejné WC, mosty, autobusové zástavky, školské a predškolské zariadenia, priestory autobusového nástupiska, zástavky MHD, železničná stanica, mestské parkoviská, tržnica, úradné budovy a inštitúcie, priestory pred obchodmi, pietne miesta, areál cintorína, kultúrne a historické pamiatky, areály zdravotníckych zariadení.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM