Peter Štrbo Rôzne

Psíčkari verzus psie exkrementy

Predsedovia bytových spoločenstiev a samospráv sa v uplynulých dňoch stretli na mestskom úrade so zástupcami mesta, aby diskutovali o problematike chovu psov v meste. Hlavnou témou bolo zbieranie psích exkrementov a návrhy na zlepšenie v tejto oblast

Mesto postupne pozývalo na spoločnú diskusiu predsedov spoločenstiev vlastníkov bytov (SVB) a samospráv zo všetkých 3 volebných obvodov. Cieľom týchto stretnutí bolo riešenie problémov súvisiacich s chovom psov, ako zbieranie psích exkrementov, venčenie či odchyt túlavých psov. Mesto zastupovali prednostka Daniela Vargová, poslanec a predseda komisie životného prostredia Peter Gomboš a názory Šaľanov počúval aj náčelník MsP Peter Krokavec.

Zástupcovia mesta aj predsedovia bytoviek sa zhodli na tom, že osvety v tejto oblasti je v našich končinách skutočne málo. Jeden z prvých návrhov tak bol pripájanie letáku s informáciou o dôležitosti zberu psích exkrementov k šeku. V meste je totiž registrovaných až 1400 psov a ročne vyprodukujú viac ako 100 ton výkalov, ktoré sídlisková pôda jednoducho nedokáže absorbovať a znemožňuje to aj akýkoľvek voľný pohyb detí po trávnatých plochách bez toho, aby rodičia neriskovali ich zašpinenie. Polícia môže udeliť jednorazovú blokovú pokutu až do výšky 33 eur. „Najčastejšie sa stretávame s nedodržiavaním povinností majiteľov psov, čiže venčenie psa bez vodítka a neodstraňovanie psích exkrementov. Za rok 2010 sme riešili za porušenie VZN č.35 o podmienkach a podrobnostiach držania psov na území mesta Šaľa celkovo 260 prípadov a uložili sme blokové pokuty vo výške 625€. Za prvý polrok 2011 sme riešili spolu 188 prípadov,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Šali Peter Krokavec.

**Chýbajú koše i osveta ** Na stretnutí bolo vyslovených množstvo podnetných návrhov. Šaľania napríklad navrhli sprísniť kontrolu zaregistrovania psov, je tu totiž veľká pravdepodobnosť, že počet registrovaných psov zďaleka nedosahuje reálne čísla. Navrhlo sa aj vytvorenie ohradených výbehov pre psov či viac miest, kde by mal byť vstup psov naopak zakázaný. Občania upozornili na časté porušovanie zákazu vstupu psov do areálov základných škôl. Šaľania sa spolu s mestom dohodli, že sa vytvoria akési špeciálne hliadky, ktoré budú mať za úlohu odpozorovať najčastejšie doby venčenia a v týchto časoch aj kontrolovať určené miesta. Predsedovia SVB požiadali o umiestnenie ďalších kontajnerov na psie výkaly, v meste ich je stále nedostatok. Viacerí sa zhodli aj na tom, že súčasné papierové vrecká nie sú takým dobrým riešením a navrhli ich výmenu za igelitové vrecká, ktoré by sa však mali umiestniť na miesta kde chodia len psíčkari, čiže k obchodom s potrebami pre chov zvierat či k zverolekárom, nakoľko až pričasto dochádza k ničeniu týchto vreciek.

**Pomohla by lepšia občianska kontrola ** Niektorí sa až na týchto stretnutiach dozvedeli, že náhubky musia majitelia nasadzovať len psom, ktorí už niekedy zaútočili na ľudí a sú pre okolie nebezpeční. Osvetu je nutné šíriť medzi ostatných majiteľov psov, nakoľko mnohí z nich stále nerozumejú nutnosti zbierať po svojich miláčikoch exkrementy a často sa odvolávajú na to, že platia daň za psa, malo by sa teda o to postarať mesto alebo sa jednoducho spoliehajú na to, že sa psie výkaly rozložia. K zlepšeniu situácie by zaiste pomohla aj väčšia občianska kontrola, nakoľko mnohí z nás, aj keď podobné priestupky vidíme a vadí nám to, neupozorníme psíčkara na jeho povinnosti a neriešime to ďalej, jednoducho sme príliš benevolentní. Potvrdil to aj náčelník mestskej polície. „Myslím si, že osvety nikdy nie je dosť a mala by sa zamerať aj na nutnosť zlepšenia občianskej kontroly. Niekedy stačí prejaviť nespokojnosť s konaním majiteľa psa, napríklad mamička s malým dieťaťom upozorní majiteľa psa aby nevenčil psa na detskom ihrisku a ak sa nájde viac takýchto ľudí, ktorí vyjadria svoj nesúhlas s konaním majiteľa, pravdepodobne sa psičkár danej lokalite už vyhne. Pokiaľ to nepomôže treba volať na MsP. Samozrejme nechcem, aby to vyznelo, že verejnosť má pracovať za nás, len chcem zdôrazniť, že najefektívnejšia je občianska kontrola,“ povedal Peter Krokavec.

**Malo to význam ** Keď si to zoberieme z tej pozitívnej stránky, je tu obrovský priestor na progres, musí to však vyjsť od obyvateľov nášho mesta, ktorí ak nechcú, aby naše mesto zaplavili psie výkaly či kvantá neregistrovaných chlpáčov, musia zmeniť najmä svoj postoj. Na stretnutiach s predsedami SVB a samospráv sa rozvinula plodná diskusia a vyslovilo množstvo zaujímavých návrhov, tieto stretnutia podľa hodnotenia zúčastnených strán mali význam.

Video: Pešt/Šaľa24 Súvisiace články: http://www.sala24.sk/clanky?…

Psíčkari verzus psie exkrementy
1
Galéria
Diskusia_psy
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM