Peter Sýkora Kultúra

Prvý ročník Ceny Jána Johanidesa

Mesto Šaľa, Literárne informačné centrum v Bratislave a Honorárny konzulát Slovenskej republiky v Hesensku vyhlásili prvý ročník Ceny Jána Johanidesa.

Laureátmi sa môžu stať občania Slovenskej republiky za prozaické diela uverejnené v slovenskom jazyku.
Podľa informácií zo šalianskeho magistrátu sa bude súťažiť v dvoch kategóriách. Prvou je Cena Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo, ktoré vyšlo v rokoch 2008 alebo 2009 s prihli­adnutím na dovtedajšie dielo navrhnutého autora a jeho verejný ohlas, s peňažnou prémiou vo výške 1500 eur. Druhou je Cena Jána Johanidesa za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 30 rokov, ktoré vyšlo v rovnakom období, s prémiou 500 eur.
Ako sa uvádza v pravidlách súťaže, návrhy kandidátov a diel na udelenie ceny môžu podať vydavatelia, organizácie spisovateľov, redakcie literárnych časopisov, kultúrne organizácie, literárne kluby a jednotlivci sekretariátu odbornej poroty do 15. marca 2010 v dvoch exemplároch na adresu Literárneho informačného centra. Podmienkou zaradenia do súťaže o Cenu Jána Johanidesa je zaslanie charakteristiky diela, čitateľne podpísanej navrhovateľom. Z navrhnutých diel vyberie odborná porota zložená z odborníkov v oblasti literatúry najviac 10 z každej kategórie, ktoré postúpia do finálového kola. Odborná porota následne rozhodne o laureátoch ceny.
O rozhodnutí poroty bude informovať časopis Knižná revue, internetová stránka mesta Šaľa a internetová stránka Literárneho informačného centra do konca mája 2010. Cena bude udelená 3. júna 2010 v Šali.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM