Zlatica Gregorová Samospráva

Priority magistrátu sú známe: Do čoho zainvestujú v roku 2018?

Nedávno ste sa mohli oboznámiť s plánmi mesta na tento rok. Dnes vám ponúkame prehľad investičných aktivít, ktoré sú plánované na rok 2018, a koľko to bude približne stáť.

Ilustračný obrázok k článku Priority magistrátu sú známe: Do čoho zainvestujú v roku 2018?
Foto: Zlatica Gregorová

Septembrové zasadnutie poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali prinieslo aj prehľad možných investícií na ďalšie obdobie. Je logické, že uvedené aktivity by mali byť o niečo obšírnejšie, mesto však musí uprednostniť najakútnejšie a ostatné bude realizovať priebežne podľa potrieb a svojich možností.

Generel aj cyklotrasa

Medzi očakávané aktivity mesta patrí vypracovanie dopravného generelu. Ten je aktuálne už zastaraný a teda neaktuálny, neposkytujúci dostatočné informácie ohľadom dopravnej situácie v meste. Kompetentní sa zhodli na jeho vypracovaní. Mesto na to vyčlenilo 85 000 eur. Ďalšie výdavky sa budú týkať projektovej dokumentácie k cintorínu a odpadovému hospodárstvu. Tam mesto počíta s 50 000 eurami.

Šaľa rozbehla aj kolotoč okolo vybudovania cyklotrasy.

Mesto by sa pridalo k ďalším vyspelým kolegom, ktorí už túto formu ekologickej dopravy svojim obyvateľom poskytujú. Agenda okolo výkupu pozemkov bude stáť 30 000 eur. V roku 2018 mesto počíta s rekonštrukciou Hornej ulice aj ďalších chodníkov. Spolu by na opravy vynaložilo 240 000 eur.

Školám aj TIP – Topákom

Vzdelávanie, deti a mládež sú prioritami mesta aj v nasledujúcom období. To sa rozhodlo vložiť financie do opráv a modernizácie jednotlivých škôl. Šiestim šalianskym školám prispejú vyše 120 000 eur vrátane opráv kúrenia a kanalizácie. Nezabudlo sa ani na voľnočasové aktivity našich detí a mládeže. Centru voľného času TIP – TOP v Šali zrekonštruujú sociálne zariadenia a zmodernizujú vstupy do budovy v podobe nových okien aj dverí. Stavebné práce by mali stáť do 80 000 eur. Naplánované investície mesto zafinancuje vyše miliónom eur v kapitálových výdavkoch.

Päťmiliónov do investícií

„Celkové výdavky na už rozpracované resp. schválené investície a na plánované investície na základe požiadaviek zástupcov mesta sú v sume 5 063 200 EUR. Tieto investície by boli financované z grantov a zo ŠFRB v celkovej sume 3 213 200 EUR, z vlastných zdrojov mesta vo výške 1 350 000 EUR a z časti  komerčného úveru v sume 500 000 EUR. Výška tohto úveru môže byť v konečnom dôsledku aj nižšia. Závisí to jednak od ďalšieho vývoja vlastných finančných zdrojov mesta, ale taktiež aj od výsledku verejného obstarávania po vyhlásení súťaže na jednotlivé investičné akcie,“informujú rokovacie materiály.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM