Zlatica Gregorová Samospráva

Primátorovi pridali na plate: Nezabudli ani na kontrolórku

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Šali schvaľovali zvýšenie primátorovho platu aj odmeny hlavnej kontrolórke.

Ilustračný obrázok k článku Primátorovi pridali na plate: Nezabudli ani na kontrolórku
Foto: Zlatica Gregorová

Jedným z bodov marcového zasadnutia poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali bol návrh odmeny hlavnej kontrolórke mesta Šaľa ako i zvýšenie primátorovho platu. K obom skutočnostiam sa mohli vyjadriť samotní poslanci.

Poslanec Marián Krištof vystúpil s návrhom zvýšenia z 25 na 50% k základnému platu primátora. Získal si informácie platov primátorov miest a starostov obcí porovnateľných so Šaľou. Tie predostrel poslancom. „Poslanci, treba si uvedomiť, že sme v druhej polovici volebného obdobia. Treba analyzovať, čo všetko primátor spravil,“konšta­toval poslanec Marián Krištof. Potvrdil, že nie je v jeho záujme ho obhajovať, ale podľa jeho slov, vďaka primátorovi sa podarilo urobiť v meste veľa. Poslanec verí, že všetky plánované projekty sa dotiahnu do úspešného konca i preto navrhol zvýšenie primátorovho platu.

Schválené 50% zvýšenie platu primátorovi

Do diskusie sa prihlásil poslanec Peter Andráši, ktorý vyjadril v tom zmysle, že vybudovaný Domov dôchodcov a iné projekty vznikli nielen vďaka primátorovi, ale i jeho spolupracovníkom, napr. viceprimátorke a tiež vďaka štátnym príspevkom. Vystúpil i poslanec Bartošovič, ktorý návrhy na zvýšenie platu primátora Jozefa Belického podporil. Poslanci Mestského zastupiteľstva nakoniec o návrhu hlasovali. Z 18 poslancov za návrh zvýšenia platu bolo 15, proti boli 3 poslanci. S účinnosťou od 1.4. 2017 schválili primátorovi Šale Jozefovi Belickému 50% – né navýšenie k základnému platu. Výsledný plat primátora bude 3954 eur.

Odmena hlavnej kontrolórke

S návrhom na vyplatenie odmeny za minulý rok hlavnej kontrolórke MsÚ Šaľa, Alžbete Sedliačikovej, vystúpila prednostka MsÚ Jana Nitrayová. Kontrolórka Sedliačiková poberá mesačný plat 1 978,00 eur. Ročne je to suma 23 736,00 eur. Mestské zastupiteľstvo môže hlavnému kontrolórovi schváliť mesačnú odmenu až do výšky 30 % z jeho mesačného platu.

K navrhovanej odmene hlavnej kontrolórke sa vyjadril poslanec Jaroš. Ten skonštatoval, že kontrolórka vždy informuje o svojej činnosti. Podľa jeho slov vždy aktívne pristupovala k vykonávaniu zadaných úloh. A tak jej navrhol schválenie mesačnej odmeny vo výške 15%. Poslanec Peter Andráši na to reagoval v tom zmysle, že to, čo prečítal poslanec Jaroš, je náplňou práce hlavnej kontrolórky. Podľa jeho slov je jej plat už i tak veľmi slušný a navrhuje jej nulovú odmenu.

Nakoniec zo 17 prítomných poslancov v prospech udelenia odmeny hlasovalo 12 poslancov. Hlavnej kontrolórke teda pripadne odmena za minulý rok vo výške 15% platu. Výsledná suma bude 3560,40 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM