Peter Štrbo Rôzne

Pri zatajení psa vám hrozí pokuta 165 eur

Zástupcovia mesta Šaľa spolu s miestnymi aktivistami pripravili pre majiteľov psov informačný materiál, ktorý im má pripomenúť povinnosti vyplývajúce z držby psa na území nášho mesta. Dokedy ste povinní „začipovať“ svojho psa a aké sankcie vám hrozia

Mesto Šaľa pokračuje v aktivitách, ktoré majú zlepšiť disciplínu majiteľov psov, to znamená zamedziť zatajovaniu štvornohých miláčikov a zvýšiť tak podiel evidovaných psov. V rámci osvety upozorňuje mesto aj na záväzné nariadenia, ktoré by mal dodržiavať každý majiteľ psa, aby sa vyhol sankciám. Ešte v januári schválili poslanci MsZ zverejnenie zoznamu evidovaných psov na mestskom webe, ktorý má slúžiť k občianskej kontrole a každý majiteľ evidovaného psa tak uvidí, či si povinnosti plní aj jeho sused. (viac v článku [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.125123_Ma-vas-sused-prihlaseneho-psa?-]Má váš sused prihláseného psa? [/link]). V uplynulých dňoch začalo mesto prezentovať informačný materiál, ktorý pripravilo spolu s ďalšími aktivistami a je v ňom zhrnuté všetko, čo by mal šaliansky „psíčkar“ v súvislosti s držbou psov vedieť. „Leták dostanú majitelia psov bez ohľadu na to, či majú psíka prihláseného alebo nie. V jeho distribúcii nám pomôžu predsedovia bytoviek, ktorí majú najväčší prehľad o držbe psov v ich paneláku. Materiál plní okrem informačnej funkcie ešte jednu veľmi dôležitú úlohu, leták má totiž nabádať neplatičov a nezaregistrovaných k zaplateniu a registrácii,“ uviedol Robert Andráši, člen Komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti.

Komisia v tejto oblasti presadila aj jednu zaujímavú novinku. "Každý držiteľ psa, prihláseného v činžovom dome, ktorý sa preukáže dokladom o zaplatení dane za psa na rok 2012, si môže v pokladni MsÚ od 1. marca 2012 vyzdvihnúť 500 ks vreciek na zber psích exkrementov,“ píše sa v materiáli. Držiteľom psov leták pripomína ich povinnosti a upozorňuje ich na možné sankcie. Porušenie pravidiel vás môže vyjsť poriadne draho. Ak neprihlásite svojho psa, nenahlásite jeho stratu, nepoužívate vôdzku, alebo neodstránite psie exkrementy, hrozí vám pokuta až do 165 eur (celý materiál si môžete prezrieť [link=http://sa­la.sk/aaa_data/com­ponent_file/100/1342/­f849.pdf]TU[/lin­k]).

Informačný materiál upozorňuje aj na horúcu novinku z dielne našich zákonodarcov, ktorá nebola doposiaľ príliš medializovaná, ale pre majiteľov spoločenských zvierat je záväzná. Od 1.novembra 2011 musí vlastník zvieraťa na svoje náklady zabezpečiť identifikáciu a registráciu každého psa, mačky alebo fretky, ľudovo povedané, „začipovať“ svojho miláčika. Na psy, mačky a fretky, ktoré sa narodili pred 1.11.2011, sa vzťahuje dvojročné prechodné obdobie v súlade, ktoré končí dňa 30. septembra 2013. Na registráciu tak majú ešte viac ako 1 a pol roka. „V prípade straty vedia kompetentní vďaka čipu psíka okamžite identifikovať. Rýchlo sa tak nájde jeho majiteľ. Ide o doživotné označenie a údaje o identifikácii zvieraťa a vlastníka musia byť vedené v Centrálnom registri spoločenských zvierat,“ vysvetľuje Róbert Andráši.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM