Veronika Zeiselová Kultúra

Pri Behu oslobodenia padol nový rekord, zabehať si prišiel aj Keňan + FOTO

Počas víkendu si väčšina Slovenska užívala slnečné počasie. Niektorí viac, iní menej aktívne. My sme boli povzbudiť tých aktívnejších na Behu oslobodenia v Galante. Pozrite si FOTO!

Ilustračný obrázok k článku Pri Behu oslobodenia padol nový rekord, zabehať si prišiel aj Keňan + FOTO
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 11. apríla 2015 sa uskutočnil 33. ročník Behu Galantou – Behu oslobodenia. Podujatie bolo situované pred budovou Mestského kultúrneho strediska v Galante. Štartovali viaceré kategórie – žiacke disciplíny, predškolský vek, nesúťažný beh zdravia na 2172 m, ale aj súťažný beh mužov a žien na 8686 m.

Opäť prekonali rekord

Trať súťažného behu je cez centrum mesta od námestia po Hlavnej ulici cez mestský park a po ulici Z. Kodálya späť na námestie. Minulý rok bol prekonaný rekord účastníkov aj na Behu Galantou, ktorého sa zúčastnilo 671 bežcov. Títo bežali na zmenenej trati (cez Hlavnú ulicu, Parkovú ulicu, ulicu Z. Kodála, Vajanského späť na Hlavnú ulicu). V hlavnej kategórii sa zišlo až 213 bežcov z viacerých krajín. Najlepší čas na 8686 metrov dlhej trati dosiahol minulý rok Áron Kis z Maďarska. Najrýchlejším Slovákom sa stal na treťom mieste Roman Arbet. Tento rok bol prekonaný rekord v počte účastníkov. Prišlo až 917 bežcov a bežkýň. V kategórii mužov súťažného behu na 8686 m vyhral vzácny hosť Joel Maina Mwangi z Kene s časom 0:27:25. Na druhom mieste skončil s tesným oneskorením 23 sekúnd Laslo Gregor za Slovensko.

Nadšenie neskrýval ani organizátor

Peter Mano Tomič je známy komentátor bežeckých pretekov. Cez víkend hájil farby usporiadateľov a výsledky podujatia ho veľmi tešia. „Som strašne unavený a vyčerpaný ale zároveň strašne šťastný, nakoľko už s pokojným svedomím môžem povedať, že najväčšia športová akcia v meste v roku 2015 dopadla na výbornú,“ píše Tomič. „Známkou toho je nový rekord v počte účastníkov (917), vlani (617), takže je to markantný rozdiel 300 pretekárov o takomto čísle sme pred 15 rokmi ani nesnívali. V roku 2000 sme v kategórii dospelých bežali 6. Ďalším dôkazom je účasť keňského bežca Joela Mwangi Maina, tento bežec patrí do špičky bežcov, ktorí štartujú len na popredných pretekov európskeho a svetového formátu. Jeho štartovné sa pohybuje od 1000 € vyššie. Jednali sme s Gabrielom Švajdom, ktorý nám veľmi pomohol v tom aby Joel do Galanty prišiel a prišiel zadarmo,“ dodal Tomič.

Kompletné výsledky aj umiestnenie bežcov zo Šale nájdete na stránke Sportsoft.

Pri Behu oslobodenia padol nový rekord: Prišiel aj Keňan
40
Galéria
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM