Kultúra

Prezident si v Šali vypočul sťažnosti samosprávy i výkony mladých recitátorov

Stretnutie s poslancami mestského zastupiteľstva i s mladými recitátormi absolvoval včera v Šali prezident SR Ivan Gašparovič. S predstaviteľmi samosprávy diskutoval o situácii v regióne, problematike školstva a sociálnych vecí a zúčastnil sa aj na vyhodnotení recitačnej súťaže Šaliansky Maťko.

Ilustračný obrázok k článku Prezident si v Šali vypočul sťažnosti samosprávy i výkony mladých recitátorov
Foto: Milan Pospiš / Zdroj: M-Foto Šaľa

Prezident pripomenul, že chápe zložitú situáciu, v ktorej sa spoločnosť nachádza. „Tento rok síce nebude v ružových farbách, ale už by sa situácia v krajine mala postupne upokojovať,“ skonštatoval na stretnutí s vedením mesta a predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milanom Belicom.

Podstatná časť diskusie sa týkala zmien vo financovaní centier voľného času (CVČ) a škôl. Primátor Šale Martin Alföldi pripomenul prezidentovi, že prostriedky, ktoré v súčasnosti získajú na CVČ obce, nemusia v plnej miere dostať samotné centrá. Zároveň uviedol, že samospráva má stále problémy s financovaním kompetencií v oblasti školstva. „Mestské zastupiteľstvo, aj vzhľadom na demografický vývoj, čaká úloha zracionalizovať sieť škôl,“ skonštatoval primátor. Trend zlučovania a rušenia škôl potvrdil aj predseda NSK Milan Belica, podľa ktorého ide o nevyhnutnosť z úsporných dôvodov. „Prezident ocenil otvorenú diskusiu k problematike školstva a predstaviteľom mestských školských zariadení prisľúbil, že o ich problémoch bude informovať rezortného ministra,“ uviedol prezidentov hovorca Marek Trubač.

Gašparovič sa dnes v Šali zúčastnil aj na vyhodnotení recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Mladým recitátorom i učiteľom poďakoval za ich výkony. „Potrebujeme, aby sme poznali svoju históriu, literatúru svojho národa. Ďakujem recitátorom, že sa dokázali takto dobre prezentovať. Lebo dnes tu neprezentovali len seba, ale aj svojich učiteľov, rodičov a svoje rodné mestá a obce,“ skonštatoval.

Prezident a Šaliansky Maťko
13
Galéria
Foto: Milan Pospiš / Zdroj: M-Foto Šaľa
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM