Peter Štrbo Hádzaná

Preview: Šaľa v stovežatej proti Slavii

Hádzanárky Šale v nedeľu preverí minuloročný víťaz základnej časti WHIL, česká Slavia Praha, ktorá však momentálne nepatrí medzi elitu súťaže. Duslo sa pred víkendovým duelom posilnilo o univerzálnu hráčku z UDHK Nitra-Sereď.

Program základnej časti WHIL vrcholí, postupne sa kryštalizuje zloženie dvojíc do slovenského i českého play off. Momentálne majú k najvýhodnejšej pozícii najbližšie hráčky Iuventy Michalovce, ktoré v uplynulom kole zdolali chemičky na horúcej šalianskej pôde po dramatickom priebehu o jediný gól 26:25. Zaplnená mestská športová hala videla špičkovú hádzanú na oboch stranách a Iuventa o svojej tesnej výhre rozhodla až v samom závere stretnutia. Šalianky sa rozhodne nemajú za čo hanbiť a aj napriek tomu, že nastúpili v oklieštenej zostave, aspoň bod si za svoj výkon zaslúžili. Individuálne vyčnievala Simona Szarková, ktorá sa pred play off dostáva do vynikajúcej formy. Káder Dusla posilnila v priebehu týždňa nová hráčka, 21-ročná Martina Tulipánová zo Slávie UDHK ŠG Nitra-Sereď. „Získali sme ju na prestup. Je to univerzálna hráčka, ktorá dokáže hrať na všetkých postoch. Pri rokovaniach o príchode sme jej povedali, že musí byť trpezlivá. Zo začiatku bude hrávať zrejme menej ako v Nitre, ale postupne dostane príležitosť a počítame s ňou na pozíciu pivotky,“ poznamenal pre agentúru SITA sekretár Ladislav Kovács a pridal aj ďalšiu novinku: „Ako našu hráčku sme zaregistrovali aj Barboru Ďurechovú. Je to vysoká ľavoruká spojka, ktorá je po operácii, ale keď bude poctivo trénovať, môže z nej niečo byť.“ V nedeľu čaká Šaľu dôležitý duel v hlavnom meste Českej republiky, na pôde posledného víťaza základnej časti WHIL.

DHC Slavia Praha je v aktuálnej sezóne len tieňom úspešného družstva z posledných ročníkov. Družstvo vedené Richardom Řezáčom sa veľmi ťažko rozbiehalo a na začiatku sezóny malo katastrofálne výsledky. Po zimnej prestávke sú však výkony Slávie čoraz konsolidovanejšie a v „jarnej“ časti už dokázali Pražanky zdolať kvalitné celky zo Zlína a Partizánskeho i remizovať s ofenzívnou Porubou (28:28). V ostatnom kole si náš najbližší súper bez problémov poradil s UDHK Nitra-Sereď na slovenskej „pôde“ 33:23. V odvetnej časti vybuchlo české družstvo jediný raz a to v domácom prostredí (20.kolo) proti Iuvente, ktorá si odniesla výhru 35:26. Tohtosezónne priemerné výkony zatiaľ Slavii stačia len na 10. priečku v priebežnej tabuľke WHIL. V prvom vzájomnom zápase sezóny chemičky doma zdolali Prahu 29:25, odveta však bude pre náš maródkou sužovaný kolektív mimoriadne náročná a nič nie je vopred rozhodnuté. Pozor si treba dávať najmä na kanonierku **Kláru Černú **(131 gólov). Medzi strelecké opory patria aj Kutlvašrová (84) s Jonášovou (76). Odnesie si Šaľa zo „stovežatej“ všetky body? Hrá sa v nedeľu 4.3. o 17:00.

Šaľa „vonku“: 3.miesto – 9 zápasov, 5 výhier, 4 prehry, 235:211

Slavia „doma“: 10.miesto – 10 zápasov, 5 výhier, 1 remíza, 4 prehry 294:284

Forma Slavie: 18.kolo: Slavia – Poruba 28:28 (Černá 6, Kutlvašrová 4) 19.kolo: J.Hradec – Slavia 22:31 (Černá 9, Jonášová 5, Jačková 4) 20.kolo: Slavia – Michalovce 26:35 (Kutlvašrová 9, Černá 6, Jonášová 4) 21.kolo: Nitra-Sereď – Slavia 23:33 (Jonášová 8, Knedlíková 7, Raková 5)

Program 22.kola:

Zlín – Most Písek – Nitra-Sereď Michalovce – Olomouc Senec – J.Hradec Partizánske – Veselí

Foto: Milan Pospiš Súvisiace články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.127160_WHIL:-V-zavere-mala-viac-stastia-Iuventa-]WHIL: V závere mala viac šťastia Iuventa [/link]

[center]TABUĽKA PRED 22.KOLOM:[/center]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM