Peter Štrbo Rôzne

Prejedanie sa počas sviatkov nemá dlhú históriu

Prejedanie sa počas sviatkov nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokoch v ekonomicky rozvinutých krajinách.

„Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty, zákusky, hlavne tie krémové, a k tomu namiesto aktívneho pohybu hodiny strávené pred televíznou obrazovkou – to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia,“ skonštatovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová. Tí boli napriek vyššej fyzickej aktivite podľa slov hovorkyne v jedení podstatne skromnejší. Vianočné menu sa väčšinou skladalo z jednoduchších polievok ako kapustová s hríbmi, šošovicová či fazuľová polievka a zemiakov bez klobás a smotany, ďalej z oblátok s medom, pupákov s makom, vianočky, makovníka či orechovníka a nanajvýš kúska údeného a ryby.

Podľa skúseností lekárov sú vianočné sviatky nielen časom pohody a relaxu, ale aj zvýšených návštev pohotovostí pre vyšší výskyt infekčných hnačkových ochorení, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich problémov. Dôvodom býva nekontrolované hodovanie, kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Takýto spôsob stravovania, ako aj prejedanie, nezodpovedá potrebám organizmu, narušuje jeho rovnováhu a vyvoláva niektoré zo spomínaných chorobných zmien. Podľa vedúcej odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Márie Avdičovej hrozí aj riziko prenosných ochorení. „Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka – rovnako bielka ako žĺtka,“ konštatovala Avdičová.

Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si podľa nej mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu by mali použiť namiesto smotany napríklad nízkotučný biely jogurt či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, neslobodno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu. Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, a teda, muži by mali piť dvakrát dva decilitre vína, najlepšie červeného, a ženy dvakrát jeden dcl vína.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM