Peter Štrbo Rôzne

Predseda NSK nepovažuje ponuky mesta Šaľa za seriózne

Predseda NSK Milan Belica nepokladá ponuky na zachovanie parku v Šali za seriózne. Belica odkazuje šalianskym poslancom, že spôsob doterajšieho rokovania považuje za komický a v prípade záujmu zo strany mesta Šaľa je kraj pripravený zahájiť seriózne

Mesto Šaľa sa stále pokúša zachrániť park, ktorý zostal v areáli bývalej šalianskej nemocnice. Parcely pod parkom spolu s ďalšími nehnuteľnosťami patria Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK), ktorý sa ich už dlhší čas snaží predať. Šaliansky magistrát sa obáva, že po ich predaji park zanikne. Usiluje sa preto pozemky pod ním získať do svojho vlastníctva. Ako uviedol predseda NSK Milan Belica, snahu šalianskej radnice chápe, ponuky, ktoré kraj od mesta dostal, však nepokladá za seriózne. Mestské zastupiteľstvo v Šali najskôr chcelo získať park od kraja odkúpením za symbolické jedno euro. Neskôr ponúkli na zámenu pozemky pod cestami II. a III. triedy, ktoré spravuje NSK.
Podľa Belicu tieto návrhy nie sú pre kraj výhodné. „Treba s poslancami zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja rokovať ako s partnermi. Predsa si nemôžu dovoliť mestskí poslanci rozhodnúť o niečom, čo nie je ich. Po druhé, boli nám ponúknuté pozemky pod cestami. Tak niekto nám dá pozemok, naň ešte uvalí dane, a tie povedzme v Šali stúpli o sto percent a bude sa tváriť, že sme vymenili majetok. Tak ja by som fakt poprosil o serióznosť. Pokiaľ je takýto seriózny záujem, aj my sme seriózne pripravení rokovať, ale nie takýmto spôsobom, ktorý je niekedy až komický,“ odkazuje Belica šalianskym poslancom.

Predseda NSK zdôraznil, že aj jemu záleží na zachovaní parku v areáli bývalej nemocnice. Chce však, aby jeho prípadný prevod do majetku mesta Šaľa nebol pre kraj nevýhodný. „Prirodzene, mne rovnako záleží, ako našim partnerom v Šali, aby to zostalo ako park. Krajskí poslanci sa rozhodli, že sa ho pokúsia znova predať. Ak k tomu nedôjde, ja sám budem veľmi potešený tým, že to zostane ako park. Ale nebudeme súhlasiť s tým, aby mesto s týmto majetkom ďalej obchodovalo. Musíme dať do prípadnej zmluvy takú doložku, ktorá bude umožňovať buď spätné odkúpenie tohto majetku, alebo jeho výlučné používanie ako parkového priestoru,“ skonštatoval Belica.
Ako pred časom zdôraznil primátor Šale Martin Alföldi, ponuku mesta adresovanú NSK považuje za serióznu. „Ťažko hovoriť o finančnej rovnosti, ale keď k pozemkom pod cestami prirátame zhruba 50 miliónov slovenských korún (1.659.695,94 eur), ktoré mesto Šaľa investovalo do majetku samosprávneho kraja od roku 2003, tak si myslím, že naša ponuka ďaleko prevyšuje to, čo od samosprávneho kraja žiadame,“ uviedol. Za zachovanie parku bojujú aj členovia Občianskeho združenia (OZ) Petra Bošňáka. Tí už za jeho záchranu pripravili aj petíciu, ktorú doteraz podpísalo viac ako 4100 ľudí. (TASR)

Súvisiace články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.123405_Nes­tandardne-rokovanie-o-osude-byvalej-nemocnice-v-Sali]Neštandardné rokovanie o osude bývalej nemocnice v Šali[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.112136_O­sud-byvalej-nemocnice-specateny%3F]Osud bývalej nemocnice spečatený?[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.114728_Sa­la-zabojuje-na-kraji-o-nemocnicny-park]Šaľa zabojuje na kraji o nemocničný park[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.121372_Kraj-sa-parkom-nezaoberal,–nemocnicu-predava-so-zlavou]Kraj sa parkom nezaoberal, nemocnicu predáva so zľavou[/link] [link=URL prepojenia][/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM