Kultúra

Pred polstoročím dostala beatlemánia veľkú ranu i dôvod na myšlienky o konci

Je to už päťdesiat rokov čo sa konal posledný koncert najslávnejšej kapely všetkých čias. Beatles si 29. augusta 1966 prišlo do San Francisca pozrieť 25-tisíc priaznivcov.

Liverpoolska formácia sa dala dohromady na severozápade Anglicka v roku 1960 a takpovediac od začiatku pobláznila celý svet. Ohromujúci zvuk, vystúpenia, charizma, príťažlivosť štvorice John Lennon, George Harrison, Ringo Starr a Paul McCartney bola počas desaťročného fungovania Beatles magnetom na fanúšičky.

Nebolo to ešte ani celých päť rokov od vzniku kapely, keď tá v kalifornskom San Franciscu odohrala svoj posledný koncert naživo. Spolu ich bolo enormné množstvo – vyše 1400, „chrobáci“ získali celosvetovú slávu, svet im ležal pri nohách. A to až do momentu, kedy John Lennon vyhlásil, že kresťanstvo je na ústupe a práve Beatles sú populárnejší ako Ježiš Kristus. Odozva bola masová a bola negatívna. Anglická kapela prišla o množstvo priaznivcov, mnohí pálili jej platne, posielali výhražné listy.

PREČÍTAJTE SI: HLASUJTE: Mali by zrušiť nulovú toleranciu na alkohol pre cyklistov?

Jedno vyhlásenie zmenilo pohľad na Beatles

A práve tento moment je jedným z tých, ktoré stoja za zánikom pôvodných Beatles. Jeho členovia si veľmi rýchlo zvykli na hromadný obdiv, davová psychóza, ktorá sprevádzala ich koncerty bola niečím, čo im dodávalo energiu, chuť chodiť z miesta na miesto, skladať nové piesne, vkladať nové prvky do tých starých.

Lennonovo vyhlásenie ale pôsobilo ako úder pod pás, davy fanúšikov sa kapele obrátili chrbtom a na poslednom živom vystúpení na štadióne Candlestick Park v San Franciscu ich bolo „len“ 25-tisíc. A to sa tam pokojne mohlo vojsť takmer 70-tisíc ľudí.

PREČÍTAJTE SI: Pútavé zábery. Fotiť môže každý, načasovanie robí divy i parádne momentky

Začiatok konca

Niečo vyše polhodinu trvajúce vystúpenie teda žiadnou veľkou slávou nebolo. Prekvapení členovia kapely ponúkli program desiatich skladieb. Ten nebol nijako obzvlášť živý, energický, prítomní mohli vytušiť, že sa končí jedna veľká éra, ktorá ovplyvnila hudbu po celom svete na dlhé desaťročia až dodnes. Navyše po skúsenosti z Memphisu, kedy niekto hodil pred Beatles na pódium petardu, sa John a spol. reálne báli o vlastné zdravie, čo tiež poznačilo celkový dojem z vystúpenia.

Po čase prišlo na rad aj priznanie, že to už spoločne nejde. Lennon šiel vlastnou cestou, kapela, ako ju fanúšikovia poznali ešte vydržala fungovať do roku 1970, potom bol definitívny koniec, pričom za posledné verejné vystúpenie sa považuje to z konca januára 1969, kedy Beatles prekvapili okolie zo strechy spoločnosti Apple.

The Beatles - Candlestick Park, San Francisco 1966
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM