Rastislav Búgel Kultúra

Pravá veľkonočná atmosféra priamo v našom meste: TOTO si pre vás pripravili v Dome ľudového bývania

Tradičnú i netradičnú veľkonočnú atmosféru môžu prežiť návštevníci Domu ľudového bývania v Šali v predveľkonočnom období. Súčasťou podujatia sú ukážky zdobenia kraslíc rôznymi technikami.

Ilustračný obrázok k článku Pravá veľkonočná atmosféra priamo v našom meste: TOTO si pre vás pripravili v Dome ľudového bývania
Zdroj: TASR

Veronika Resoövá predvedie farbenie vajíčok, techniku otláčania rastlín a maľovanie voskom, Reinald Kuna zavedie do tajov drôtovania vajíčok, ktoré v minulosti šírili po našom území drotári. Techniku obháčkovania vajíčka, ktoré je náročné na cit a trpezlivosť, ukáže návštevníkom Marta Kollárová.

„Popri ukážke zdobenia kraslíc budú mať záujemcovia možnosť vidieť drevené vajíčka, ktoré sa v minulosti vyrábali najmä v okolí Bardejova. Jednotlivé techniky zdobenia kraslíc bude sprevádzať rozprávanie o veľkonočných zvykoch a tradíciách,“ informovala Ľubica Packová – Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktoré spravuje Dom ľudového bývania v Šali. Najmenší návštevníci sa budú môcť zapojiť do interaktívnej zábavnej hry, počas ktorej si natrénujú zdolávanie prekážok kúpačov počas Veľkonočného pondelka. Podujatie sa uskutoční od utorka 22. marca do štvrtka 24. marca tohto roka.

Veľkonočné sviatky sú najvýznamnejším kresťanským sviatkom zasväteným zmŕtvychvstaniu Ježiša Krista. Okrem množstva cirkevných úkonov sa k nemu viaže aj veľa ľudových obyčajov spojených s príchodom jari, ale i magicko-očistných a prosperitných praktík. Tie by mali zabezpečovať zdarný začiatok a výsledky hospodárskych prác, zdravie ľudí a domácich zvierat. Prastarými symbolmi tohto obdobia boli voda, ktorej sa pripisovala uzdravujúca moc, oheň, ktorým sa zaháňali zlé sily, zeleň, ktorá mala zabezpečiť zdravie a vajíčko, ktoré symbolizovalo znovuzrodenie života. Časť z tradičných zvykov zachovávame dodnes. Okrem konzumácie tradičných veľkonočných jedál si zdobíme príbytky bahniatkami alebo zelenými ratolesťami, kúpačov či šibačov obdarúvame kraslicami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM