Rastislav Búgel Správy

Pozor na artézske studne v Šali: Voda z jednej nie je vhodná na pitie

Voda v štyroch z piatich artézskych studní, ktoré sa nachádzajú v Šali, je vhodná na pitie.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na artézske studne v Šali: Voda z jednej nie je vhodná na pitie
Zdroj: TASR

Vyplýva to z výsledkov analýzy, ktorú vykonal Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre. „Využívanie a pitie vody z artézskych studní je u Šaľanov dlhoročná tradícia, preto mesto každý rok zabezpečuje jej detailné rozbory. Na základe najnovšieho laboratórneho vyšetrenia sa zistilo, že v artézskej studni na Dolnej ulici tečie voda, ktorá nie je vhodná na pitné účely,“ informovala šalianska radnica.

Analýza vzoriek vody ukázala, že v tejto studni je, tak ako posledné dva roky, opäť zvýšený podiel farby a železa. Zároveň tu bolo zistené prekročenie limitu absorbancie a mangánu.

Rozbory v RÚVZ v Nitre potvrdili, že voda vo zvyšných verejných artézskych studniach je vhodná na pitie. Verejnosť tak bez obáv môže využívať vodu v studniach vo Veči na Pribinovom námestí, v Šali na Námestí svätej Trojice, na Hviezdoslavovej a Hornej ulici. „Všetky plne vyhovujú požiadavkám, a teda sú vhodné na pitné účely. Po doručení výsledkov rozborov z RÚVZ Nitra budú nové informácie o konkrétnych rozboroch doplnené do informačných tabúľ, ktoré sú pri každej artézskej studni,“ uvádza sa v ozname Mestského úradu v Šali.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM