Aktualizované Rastislav Búgel Samospráva

Pozemky pod nemocničným parkom: Radnica ich získala od kraja do prenájmu

Šalianska radnica získala do nájmu areál bývalej nemocnice, ktorý patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju (NSK). Rozhodli o tom dnes regionálni poslanci na svojom rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku Pozemky pod nemocničným parkom: Radnica ich získala od kraja do prenájmu
Foto: Katarína Vlčková

Podľa schváleného uznesenia ide o pozemok s rozlohou vyše dva hektáre, pričom cena nájmu bude mať hodnotu aktuálnej výšky dane z nehnuteľností. Zmluva sa uzatvára na dobu 15 rokov, so šesťmesačnou výpovednou lehotou. Mesto okrem toho bude podľa nájomnej zmluvy vykonávať komplexnú údržbu bývalého nemocničného parku a zároveň zaistí bezpečnosť jeho návštevníkov a pravidelné hliadkovanie mestskej polície.

Viackrát sa o areál pokúšali

Magistrát plánuje bývalý nemocničný park viac otvoriť pre verejnosť, obnoviť v ňom zeleň a vytvoriť tu novú oddychovú zónu. V minulosti sa radnica i občianske združenia o získanie parku v areáli bývalej šalianskej nemocnice viackrát pokúšali. Mesto pred časom chcelo pozemky pod parkom patriace kraju zameniť za iné parcely, ktoré sú vo vlastníctve mesta, prípadne park odkúpiť za symbolické euro. Ani jednu z ponúk však Zastupiteľstvo NSK neprijalo.

Zbytočné náklady

Riešenie, ktoré krajskí poslanci na žiadosť šalianskej radnice odsúhlasili, však kritizuje bývalý primátor Šale a zároveň poslanec Zastupiteľstva NSK Martin Alföldi. Podľa jeho slov je nevýhodné, pretože mestu vznikajú zbytočné náklady v podobe poplatkov za prenájom a údržbu majetku, ktorý mu nepatrí. „Dnes ten park naši občania využívajú tak či tak a využívajú ho, odkedy ten park je, teda viac ako 40 rokov. Dnes okrem toho, že ho využívajú, bude zaň mesto platiť a ešte tam budú zvýšené nároky na údržbu, stráženie a tak ďalej,“ pripomína. Predseda NSK Milan Belica s ním nesúhlasí. Podľa jeho slov práve vďaka dlhodobému prenájmu pozemkov získa Šaľa novú oddychovú zónu i možnosť čerpať na jej rozvoj financie z Európskej únie (EÚ). „To je práve tá výhodnosť pre mesto, že pokiaľ bude mať možnosť čerpať zdroje z fondov EÚ, tak dlhodobý nájom umožní práve to, že sa môže zapojiť do nejakého projektu a získať peniaze,“ zdôraznil Belica.

Čítajte tiež:

Radnica chce od kraja areál bývalej nemocnice: Vytvoriť by tu mohla oddychovú zónu

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM