Správy

Pohotovosť v Šali je ohrozená: Začala sa šíriť petícia, primátor podnikol kroky

Podľa dostupných informácií, mesto Šaľa môže ostať bez lekárskej pohotovosti. Radnica a ľudia v meste tomu chcú predísť.

Ilustračný obrázok k článku Pohotovosť v Šali je ohrozená: Začala sa šíriť petícia, primátor podnikol kroky
Zdroj: TASR

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker a jeho skupina pracovníkov by podľa medializovaných informácií mali do konca roka pripraviť projekt, v rámci ktorého by mala skončiť polovica lekárskych pohotovostí na Slovensku. Dotknúť by sa mala hlavne menších miest. Podobný osud tak pravdepodobne padne aj na Šaľu.

Podľa slov poslanca mesta Šaľa, Róberta Andrášiho, Ministerstvo zdravotníctva pripravuje projekt Nová pohotovosť. V meste už podnikajú potrebné kroky za záchranu pohotovosti. Medzi ľuďmi sa začala šíriť petícia na zachovanie pohotovosti. Bližšie informácie nájdu záujemcovia na facebookovej stránke Šaľa – Tvoje mesto. V týchto dňoch je možné petíciu priamo podpísať na niektorom viacerých miest v Šali.

V Šali sú v súčasnosti k dispozícii dve Lekárske služby prvej pomoci:

  • LSPP pre dospelých, Nemocničná, Šaľa, (MUDr. Ján Ziman)
  • LSPP pre deti a dorast, Kúpeľná, Šaľa, (MUDr. Gabriel Tóth)

Znenie petície:

Dolu podpísaní obyvatelia okresu Šaľa, znepokojení informáciami rezortu zdravotníctva o plánovanom rušení LSPP v rámci pripravovaného projektu „Nová pohotovosť“, NESÚHLASÍME s obmedzujúcim zásahom do aktuálneho fungovania LSPP v našom okrese. Žiadame preto Ministerstvo zdravotníctva, poslancov NRSR, predsedu a zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja o zastavenie týchto obmedzovacích aktivít. Zrušenie LSPP v Šali je hrubým zásahom do kvality nášho života a poškodzuje nás, nakoľko dostupnosť lekárskej služby a zdravotnej starostlivosti patrí k našim základným potrebám!

Podľa slov hovorkyne mesta Šaľa, Alexandry Szabovej, primátor Jozef Belický začal rokovania ohľadom situácie so zrušením pohotovosti a tu si môžete prečítať jeho doslovné vyjadrenie, uverejnené na sociálnej sieti: , ktoré sme sa rozhodli publikovať v plnom znení bez redakčných zásahov.

Pohotovosť (LSPP) nekončí, aspoň zatiaľ…

JOZEF BELICKÝ

Dnes sa mi podarilo stretnúť s prevádzkovateľom LSPP v Šali MUDr. Jánom Zimanom. Informoval ma o činnosti LSPP v Šali a jednoznačne sme došli k záveru, že LSPP pre dospelých je funkčná, má zmysel a hlavne na rozdiel od detskej pohotovosti nemá problém s lekármi. Ešte tento týždeň mi prisľúbil podklady v podobe štatistiky, ktoré sa pokúsime zapracovať do znenia listu ministrovi zdravotníctva. Úmysel zrušiť pohotovosť pre dospelých sa podľa vyjadrenia MUDr. Zimana cyklicky opakuje približne každých 5 rokov. K zrušeniu síce nikdy neprišlo ale netreba podceňovať ani informácie poskytované médiami. Potom, čo bola zrušená nemocnica som presvedčený, že zrušiť pohotovosť je veľmi nešťastný nápad. Pre podporu zachovania LSPP verím, že získame podporu predsedu VÚC aj poslancov NR SR z nášho regiónu.

Dnes poobede som dostal informáciu od Ing. Heleny Psotovej, že VÚC rozhodne neplánuje rušiť pohotovosť pre dospelých v Šali. Bol som uistený, že k tejto situácii nedôjde a v najbližších dňoch získame aj vyjadrenie krajského lekára. Okrem toho VÚC bude v blízkej budúcnosti investovať do stavebných úprav bývalej polikliniky a dotvorí rozsah poskytovaných služieb tak aby sme opäť v Šali mali polikliniku akú Šaľania potrebujú.

Myslím, že táto správa je pozitívna ale stanovisko mesta ministrovi zdravotníctva určite zašleme a budeme sa usilovať naďalej získať podporu všetkých, ktorí môžu naše záujmy obhajovať.

Chcem sa vyjadriť aj k protestu za riešenie neúnosnej dopravnej situácie v našom meste. Vážim si snahu aktivistov aj podporu všetkých čo sa protestu zúčastnili alebo s ním jednoducho len súhlasili. Komunikoval som s usporiadateľmi protestu aj počas jeho prípravy a tiež s policajnými zložkami v snahe minimalizovať ohrozenie protestujúcich. Som veľmi rád, že celá akcia prebehla kultúrne, nespôsobila žiadne škody ani hospodárske ani iné a napriek tomu získala pozornosť médií aj širokej verejnosti. Mediálne výstupy sú veľmi korektné a celé Slovensko sa dozvedelo, že občania Šale a okolia sú nespokojní s postupom a najmä rýchlosťou pri riešení cestného obchvatu nášho mesta.

Samospráva vyvíja skutočne množstvo aktivít, ktorými sa snažíme proces urýchliť ale nie vždy sa to darí. Pred asi tromi týždňami minister dopravy podpísal objednávku pre štúdiu realizovateľnosti a na základe nášho snaženia a bezpochyby aj zásluhou nášho poslanca Róberta Tolgyesiho, naše mesto navštívi 18. novembra minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Arpád Érsek. Cieľom návštevy je práve rokovanie o obchvate ale aj ďalšie témy. S pánom ministrom sme sa už niekoľkokrát stretli ale verím, že jeho návšteva v našom meste môže význam nášho obchvatu posunúť viac do popredia priorít ministerstva aj Vlády SR. Posledná návšteva ministra dopravy v našom meste bola ešte za ministra Prokopoviča a bez intenzívnej komunikácie so zodpovednými si realizáciu obchvatu neviem celkom predstaviť. Pokúsime sa spraviť všetko preto aby návšteva ministra priniesla nášmu mestu progres pri realizácii obchvatu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM