Webnoviny - Rôzne

Podľa Úradu na ochranu osob. údajov nie je sčítanie anonymné

Podľa Úradu na ochranu osobných údajov prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici, pretože nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrét

(WEBNOVINY) – Sčítaním obyvateľov, domov a bytov sa bude zaoberať Generálna prokuratúra. Štatistický úrad SR totiž v predvečer rozhodujúceho okamihu sčítania avizoval, že plánuje začiatkom budúceho týždňa podať podnet na porušenie zákona Úradom na ochranu osobných údajov, ktorý v piatok vyzval Štatistický úrad SR, aby bezodkladne upravil viaceré postupy už v prebiehajúcom sčítaní. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ŠÚ SR Eva Kelemenová.

“Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov," píše sa v stanovisku Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré je zverejnené na jeho stránke.

Úrad preto odporúča, aby ŠÚ SR zvážil upustenie od povinnosti lepiť identifikátor na sčítací formulár a nechal túto možnosť na slobodnom rozhodnutí ľudí. Požaduje tiež, aby ŠÚ SR spresnil informáciu ako bude zhromaždené osobné údaje používať.

„Štatistický úrad SR považuje konanie Úradu na ochranu osobných údajov za účelové, ktoré ohrozuje sčítanie a vážne poškodzuje meno Štatistického úradu SR,“ napísala Kelemenová.

V piatok sa podľa nej zástupcovia oboch úradov stretli, aby spolu riešili anonymitu sčítania. „Kontrolná skupina Úradu na ochranu osobných údajov uložila Štatistickému úradu SR doručiť do utorka budúceho týždňa na Úrad na ochranu osobných údajov ďalšie vysvetľujúce dokumenty. Svojím stanoviskom pre médiá však Úrad na ochranu osobných údajov uzavrel problematiku skôr a bez toho, aby tieto dokumenty poznal a analyzoval ich,“ uviedla Kelemenová Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov Štatistický úrad SR nepovažuje za záväzné, pretože ho nedostal oficiálnou cestou.

„Postup, ktorý Úrad na ochranu osobných údajov zvolil, vyhrocuje situáciu okolo prebiehajúceho sčítania a znamená zneistenie obyvateľov vo vzťahu k ich povinnosti poskytnúť údaje na účely sčítania,“ dodala Kelemenová.

Štatistický úrad sa bude stanovisku Úradu na ochranu osobných údajov venovať aj na tlačovej besede, ktorú zvolal na nedeľu.

Foto: SITA/M. Matovič

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM