Rastislav Búgel Samospráva

Plánované novinky v bývalom nemocničnom parku: Vzniknúť by tu mala minizoo i detské ihrisko

Mesto Šaľa plánuje zriadiť v nemocničnom parku detské ihrisko a minizoo. Umiestnené by v nej mali byť operence, najmä hydina – prepelice i sliepky, ale aj poník.

Ilustračný obrázok k článku Plánované novinky v bývalom nemocničnom parku: Vzniknúť by tu mala minizoo i detské ihrisko
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

O svojom zámere rokovalo vedenie mesta so zástupcami Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Šali. Podľa slov jej riaditeľky Svetlany Laczkóovej je zámer mesta zrealizovateľný, na umiestnenie minizoo je však potrebný aj súhlas Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Práve od NSK získalo Mesto Šaľa na jeseň minulého roka do dlhodobého prenájmu nemocničný park. „Vedenie mesta pracuje na tom, aby sa nemocničný park stal miestom pre trávenie voľného času najmä rodín s deťmi. Chceme v ňom umiestniť okrem minizoo aj herné prvky pre deti,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.

Financovanie chce Mesto Šaľa zabezpečiť z prostriedkov nadácie Ekopolis, ktorá avizovala možnosť získať podporu práve na taký projekt, akým je oživenie nemocničného parku. O financie sa bude môcť mesto uchádzať v septembri tohto roka. „Zatiaľ sa nám podarilo v spolupráci s vlastníkom, teda s vyšším územným celkom, vynoviť lavičky a smetné nádoby. Časť plotu okolo parku sa zrejme zníži, zachová sa do bezpečnej výšky, aby plot zabránil deťom vybehnúť na cestu. Detské ihrisko pribudne v parku po vydaní súhlasu NSK, predpokladáme, že počas letných prázdnin,“ skonštatovala Kollerová.

Areál bývalej nemocnice v Šali, ktorého súčasťou je aj nemocničný park, získalo mesto do prenájmu od NSK v septembri minulého roka. Krajskí poslanci schválili prenájom pozemku s rozlohou vyše dvoch hektárov na 15 rokov, so šesťmesačnou výpovednou lehotou. Podľa zmluvy bude mesto vykonávať komplexnú údržbu bývalého nemocničného parku a zároveň zaistí bezpečnosť jeho návštevníkov a pravidelné hliadkovanie mestskej polície. Vedenie Šale už v čase získania areálu do prenájmu deklarovalo záujem bývalý nemocničný park viac otvoriť pre verejnosť, obnoviť v ňom zeleň a vytvoriť tu novú oddychovú zónu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM