Peter Štrbo Rôzne

Pasívne fajčenie môže ovplyvniť duševné zdravie detí

U chlapcov vystavovaných pasívnemu fajčeniu sa symptómy hyperaktivity, depresie, úzkosti a poruchy správania vyskytovali častejšie ako u chlapcov z nefajčiarskeho prostredia. Výsledky u dievčat boli podobné.

Pasívne fajčenie môže u detí zvýšiť riziko duševných chorôb a porúch správania vrátane hyperaktivity, vyplýva z výsledkov najnovšieho výskumu amerických vedcov. Štúdia rozširuje dôkaz, že deti matiek, ktoré počas tehotenstva fajčili, sú náchylnejšie na výskyt porúch správania. Pasívne fajčenie má okrem toho súvis tiež so srdcovými a dýchacími problémami u detí.

„Nastal čas, aby sme začali chrániť deti pred vystavovaním (pasívnemu fajčeniu), ak berieme vážne boj proti týmto chorobám,“ uviedol pre tlačovú agentúru Reuters Bruce Lanphear, ktorý stojí na čele Cincinnati Children's En­vironmental Health Center.

Autori výskumu pod vedením Franka Bandieru z University of Miami Miller School of Medicine skúmali vzťah medzi pasívnym fajčením a duševným zdravím na celonárodnej vzorke takmer tritisíc detí vo veku od 8 do 15 rokov. Výskumníci merali úroveň kotinínu, ktorý sa vytvára pri rozklade nikotínu, v krvi detí, aby zistili, ktoré z nich boli vystavené pasívnemu fajčeniu. Deti s najvyššími hladinami vedci označili za fajčiarov a z výskumu ich vylúčili.

Potom sa s deťmi rozprávali, aby našli tie, ktoré vykazujú symptómy duševných chorôb a porúch správania. Po zohľadnení faktorov ako vek a rasa vedci zistili, že u chlapcov vystavovaných pasívnemu fajčeniu sa symptómy hyperaktivity, depresie, úzkosti a poruchy správania vyskytovali častejšie ako u chlapcov z nefajčiarskeho prostredia.

Výsledky u dievčat boli podobné. Ale tie, ktoré vdychovali sekundárny dym, vykazovali častejšie ako nefajčiarske dievčatá iba príznaky hyperaktivity a úzkosti. Vedci však dodávajú, že odlíšiť vplyv pasívneho fajčenia od problémov, ktoré spôsobuje fajčenie matky počas tehotenstva, je veľmi zložité.

WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM