Zlatica Gregorová Kultúra

Otvorili múzeum v Močenku: Vyšla i pamätná pečiatka

V novembri minulého roka v obci zrekonštruovali historickú budovu. Zriaďovateľom je obec, ktorá múzeum aj financovala.

Ilustračný obrázok k článku Otvorili múzeum v Močenku:  Vyšla i pamätná pečiatka
Zdroj: TASR

Dnes má Múzeum a galéria sv. Gorazda aj svoju poštovú pečiatku. Dávnom dýchajúce priestory môžete navštíviť aj vy. Boli zriadené v bývalom kláštore Milosrdných sestier sv. Vincenta.

Múzeum s galériou

Je tu i galéria, kde si môžete pozrieť množstvo exponátov archeologicky a historicky veľmi významných. Niektoré z nich dokonca pochádzajú z miestneho kostola. Múzeum malo byť pôvodne financované aj z prostriedkov Štrukturálnych fondov, nakoniec však na jeho zriadenie obec vyčlenila a použila výlučne vlastné prostriedky.

Uchovajú hodnotné artefakty

Stavebné práce na múzeu a galérii sa začali v máji 2013. Podstatou ich vzniku bolo zachovanie historických artefaktov, zabránenie ich znehodnoteniu v nevyhovujúcich podmienkach. Budú priebežne ošetrované a zároveň k dispozícii širokej verejnosti. Podľa informácií, ktoré nám poskytli z miestneho obecného úradu, Múzeum a galéria sv. Gorazda v Močenku sú už prístupné verejnosti od 14. júla 2017. Pri tejto príležitosti vydali v obci príležitostnú poštovú pečiatku. Viac informácií nielen o nej získate v novootvorenom v múzeu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM