Rastislav Búgel Kultúra

V kraji začína turistická sezóna: Otvoria ju vínom a špecialitami

Piatok 17. mája o 16.00 hod. sa Otvorením turistickej sezóny v Nitrianskom kraji začína v Nitre dvojdňový vínny maratón.

Ilustračný obrázok k článku V kraji začína turistická sezóna: Otvoria ju vínom a špecialitami
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci otvorenia turistickej sezóny sa totiž koná aj 5. ročník Festivalu vína a špecialít a tak sa v piatok na Svätoplukovom námestí okrem turistických atrakcií predstavia aj najlepšie ročníkové vína pochádzajúce z Nitrianskeho kraja. Do súťaže o titul najlepšie ročníkové víno 2012 sa prihlásili takmer všetci známejší výrobcovia vín z Nitrianskeho kraja ale aj pár výrobcov z malokarpatskej oblasti, ktorí svoje vína tiež vyrábajú z hrozna dopestovaného v Nitrianskom kraji. Na námestí tak verejnosť bude môcť ochutnávať všetky ocenené vína v kategóriách biele suché vína, červené suché vína, ružové vína a vína s vyšším prirodzeným cukrom.

Tradičné špeciality

V Nitrianskom kraji sa však darí nielen vínam a tak sa budú degustovať aj prírodné odrodové ovocné destiláty, medoviny ale aj domáce klobásy od súkromných výrobcov. Samozrejme nebudú chýbať pukanské párance, podpecníky, držkový guláš, syry a ďalšie špeciality. V znamení ochutnávok bude aj prvá časť sprievodného programu. Na pódiu sa postupne predstavia netradičné hudobné nástroje ako citary, heligónky, sláčiky, gitary či bubny Campany Batucada. Nakoľko si tento rok pripomíname dve významné historické výročia – 1150 rokov od príchodu sv. Cyrila a Metoda a 900 rokov od vydania druhej Zoborskej listiny, chýbať nebude ani historické vystúpenie.

Zábava a zaujímavá súťaž

Večerný program bude v znamení tanečnej zábavy. O 18.30 hod. vystúpia najprv Brigita a jej boys a záver večera bude patriť stálici jazzovej a swingovej hudby plnej evergreenov v podaní EGO group a jej show. Na podujatí bude tiež vyhlásený 4. ročník súťaže o Najobľúbenejšiu turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja, pričom hlasovať za svojho favorita bude možné aj na mieste. Každý, kto zahlasuje zároveň súťaží o letné ceny, víkendový pobyt vo Wellness hoteli Patince, vstupy na kúpaliská a ďalšie zaujímavé ceny. Podujatie Otvorenie turistickej sezóny organizuje Nitriansky samosprávny kraj v spolupráci so Slovenskou agentúrou cestovného ruchu a Nitrianskou vínnou cestou.

Vínny festival
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM