Veronika Zeiselová Samospráva

Osud dopravného ihriska v Šali otázny: Zachráni ho radnica?

Mestský úrad v Šali na čele s primátorom Belickým si láme hlavu, ako zachovať dopravné ihrisko, ktoré doteraz prevádzkoval súkromný majiteľ...

Ilustračný obrázok k článku Osud dopravného ihriska v Šali otázny: Zachráni ho radnica?
Zdroj: TASR

Šalianska radnica hľadá spôsob, ako v meste zachovať dopravné ihrisko, ktoré tu doteraz prevádzkoval súkromný majiteľ. Ten sa však kvôli vysokým prevádzkovým nákladom rozhodol celý areál predať. Znamenalo by to definitívny zánik dopravného ihriska, ktoré pre školákov i verejnosť fungovalo ešte v priebehu minulého roka. S vlastníkom nehnuteľnosti už o možnostiach spolupráce alebo o odkúpení areálu rokoval aj šaliansky primátor. Informovali sme vás o tom aj v článku Šaľa stále bez rozpočtu: TOTO sú priority pre rok 2015.

Za dopravné ihrisko až 250 tisíc eur

Požadovaná orientačná suma vlastníka za túto nehnuteľnosť je podľa šalianskej radnice na úrovni 250 000 eur. „Pretože mesto Šaľa nedisponuje týmito finančnými zdrojmi, obrátilo sa začiatkom januára 2015 so žiadosťou o finančnú podporu na odkúpenie detského dopravného ihriska na ministerstvo školstva a aj na ministerstvo dopravy. Mesto v rámci žiadosti prejavilo záujem o zabezpečenie odkúpenia areálu detského dopravného ihriska a o jeho následné prevádzkovanie, aby naďalej mohlo slúžiť deťom,“ vysvetľuje vedúca Oddelenia ekonomiky a podnikania na Mestskom úrade v Šali Alena Kiácová.

Ministerstvá nám na kúpu neprispejú

Z oboch ministerstiev však prišla negatívna odpoveď. Ministerstvo dopravy uviedlo, že oblasť dopravných ihrísk nemá v kompetencii. Ministerstvo školstva zasa argumentuje tým, že poskytuje dotácie iba v oblastiach vymedzených zákonom o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení, pričom zakúpenie detského dopravného ihriska nepatrí do žiadnej z týchto oblastí. Mesto preto zvažuje, že si na kúpu areálu dopravného ihriska zoberie úver. Druhou možnosťou je, že areál neodkúpi, ale bude majiteľovi dopravného ihriska na prevádzku prispievať. „Detské dopravné ihrisko v roku 2014 navštívilo približne 3 500 detí. Ročné prevádzkové náklady odhadujeme vo výške 18 000 eur. Predpokladáme teda mesačnú potrebu dofinancovania prevádzky zo strany mesta na úrovni približne 1 000 eur,“ dodala Kiácová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM