Peter Štrbo Rôzne

Osud bývalej nemocnice spečatený?

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) predá Všeobecnú nemocnicu v Šali po častiach. O rozdelení areálu na šesť logických celkov rozhodli krajskí poslanci na poslednom zasadnutí. Hodnota logických celkov stanovená znalcom je 5 228 700 eur.

Nitrianska samospráva sa rozhodla pre tento krok po viacerých neúspešných pokusoch predať majetok v celku, keď sa postupne cena znižovala zo 6 mil. eur až na 4,8 mil. eur, no žiadny záujemca sa nenašiel. „Predpokladám, že keď sa areál bude predávať po častiach, ten záujem bude vyšší," informoval poslanec NSK František Botka. Jedným zo šiestich logických celkov je aj hlavná budova, kde je v súčasnosti v podnájme 47 subjektov, ktoré uzavreli s NSK nové nájomné zmluvy na dobu neurčitú a neskôr by ich mali uzavrieť aj s novým majiteľom objektu. Predaj hlavnej budovy NSK podmienil zachovaním zdravotníckej činnosti v tomto objekte. "Táto budova bude naďalej slúžiť zdravotným účelom,“ doplnil Botka. Ostatné logické celky sa budú môcť využiť aj na komerčné účely.

**Čo s nemocničným parkom? **

Súčasťou areálu je aj nemocničný park, o ktorého zachovanie už dlhodobo bojuje OZ Petra Bošňáka. Petíciu za záchranu tohto parku podpísalo niekoľko tisíc obyvateľov mesta Šaľa. Na štvrtkovom (22.9.) zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Šali predkladá občianske združenie žiadosť o podporu petície za záchranu nemocničného parku a ponúka hneď tri alternatívy žiadostí o prevod predmetných nehnuteľností do vlastníctva mesta Šaľa. V prípade podpory jednej z nich poslancami MsZ by mal magistrát pripraviť a urýchlene zaslať žiadosť nitrianskej samospráve. Podľa OZ Petra Bošňáka totiž existuje reálna možnosť, že v prípade prevodu nehnuteľností v areáli bývalej nemocnice, ktorých súčasťou je aj nemocničný park, do súkromných rúk by mohlo dôjsť k zániku tejto oázy zelene.

Osud nemocnice je, zdá sa, spečatený. Podarí sa zachrániť aspoň nemocničný park?

Video: Marek Pindeš

Osud bývalej nemocnice spečatený?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM