Zlatica Gregorová Správy

Osobnosti môžu získať prestížne ocenenia: V Šali navrhli piatich kandidátov

Na základe návrhov sa odborná komisia rozhodla tento rok odporučiť mestským poslancom udeliť ocenenia piatim ľuďom, ktorí prispeli k rozvoju hospodárstva, vedy, kultúry a vzdelávania.

Ilustračný obrázok k článku Osobnosti môžu získať prestížne ocenenia: V Šali navrhli piatich kandidátov

Viaceré osobnosti zo Šale by tento rok mohli získať niektoré z ocenení, ktoré magistrát pravidelne udeľuje osobám a kolektívom za zásluhy o rozvoj a zviditeľnenie Šale. O návrhoch komisie bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo na svojom rokovaní 1. decembra.

Kandidátom na udelenie Čestného občianstva mesta Šaľa je Jozef Kollár, ktorý sa vďaka svojim pracovným výsledkom zaradil medzi osobnosti vedy a techniky na Slovensku. „Pôsobil v chemickom kombináte Duslo Šaľa, kde založil a viedol oddelenie organickej syntézy, neskôr bol vymenovaný za riaditeľa podniku. Výsledkom jeho práce sú konkrétne výrobky a výrobné technológie ocenené 27 československými patentmi a autorskými osvedčeniami. Počas pôsobenia v Dusle Šaľa pod­poroval kultúrny a športový život v meste,“ uvádza sa v návrhu na ocenenie.

Na udelenie Ceny mesta Šaľa je navrhnutý vodohospodár Miroslav Spál, ktorý pôsobí v štátnom podniku Povodie Váhu v Šali vo funkcii riaditeľa. „Svoje skúsenosti a znalosti vodohospodárskych pomerov preukázal pri viacerých povodňových ohrozeniach, poznatky z povodní boli premietnuté do technických opatrení, ktoré závod v Šali v uplynulých rokoch postupne realizoval s cieľom minimalizovať dopady živelných pohrôm,“ konštatuje sa v zdôvodnení jeho nominácie.

Cenu mesta Šaľa by mal podľa predloženého návrhu získať aj Viktor Vincze, ktorý sa od roku 1978 aktívne venuje amatérskemu divadlu v Šali. Od roku 1992 sa podieľa na príprave a realizácii úspešných predstavení v Divadle ŠOK Šaľa a postupne sa stal neodmysliteľnou súčasťou šalianskeho ochotníckeho divadla. Na udelenie rovnakého ocenenia je navrhnutý aj Milan Daniel, ktorý sa venuje výchove a starostlivosti o deti. „Šiestim deťom bez rodičov trvale poskytuje domov a nahrádza im chýbajúcu rodinu, čím vytvára priaznivejšie predpoklady pre ich ďalší vývoj. Okrem týchto detí pritúlil v poslednom období ďalších šesť detí, ktorých rodinná a sociálna situácia bola zúfalá. Počas letných mesiacov sa venuje aj ďalším deťom zo sociálne slabších rodín,“ uvádza sa v návrhu.

Na udelenie Ceny mesta Šaľa je navrhnutý aj Július Miškovič, ktorý celý svoj život zasvätil rozvoju poľnohospodárstva. „Viac ako 40 rokov pracuje nepretržite v šalianskom družstve, ktoré sa vždy radilo medzi popredné v Západoslovenskom kraji. Už vyše 20 rokov je jeho predsedom,“ pripomína sa v nominácii na udelenie ceny. 

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM