Zlatica Gregorová Samospráva

Opravia trnoveckú kúriu: Budú tam i výstavné priestory

V obci sa nachádza zaujímavá historická budova. Chystajú sa ju zrekonštruovať.

Ilustračný obrázok k článku Opravia trnoveckú kúriu: Budú tam i výstavné priestory
Zdroj: TASR

V našej susednej obci Trnovec nad Váhom sa nachádza kúria. Kedysi slúžili tieto objekty mestskej šľachte. Tá ich využívala ako svoje vidiecke sídlo. Do dnešných moderných čias sa i vďaka obyvateľom obcí zachovali pre budúce generácie. I kvôli svojej historickej hodnote sa dnes pamiatkovo chránia a využívajú sa na slávnostnejšie spoločenské účely. Trnoveckú kúriu sa chystajú čiastočne opraviť.

V máji obec vyhlásila Výzvu na výber projekčnej firmy. Tá by do projektu zakomponovala plánované úpravy historickej budovy. Na júlovom zasadnutí poslancov Obecného zastupiteľstva v Trnovci nad Váhom schválili dodávateľa projektovej dokumentácie. Stala sa ním trnavská firma.

História s modernou

Obec objekt plánuje využívať predovšetkým na stretnutia obyvateľov ako aj pre potreby knižnice alebo na výstavné účely. „Jedná sa o prízemie, kde budú situované priestory pre kultúrne a spoločenské akcie – sobášna sieň, knižnica, klubové priestory pre rôzne záujmové činnosti a združenia, zasadačka, výstavné a expozičné priestory, múzeum ako aj doplnkové funkcie – hygienické zázemie, kuchynka,“ píše sa vo Výzve k projektu „Rekonštrukcia strechy a krovu kúrie v Trnovci nad Váhom.“

Podkrovie aj apartmány

V kúrii sa nachádza i podkrovie. Tam by sa podľa plánov mali vybudovať apartmány. Tie budú vybavené sociálnym zariadením, ako aj vchodom do podkrovia priamo z nádvoria.“V piv­ničných priestoroch je možné počítať s archeologickými expozíciami prípadne vinotékou,“ uvádza sa vo Výzve. Termín začatia stavebných prác v týchto chvíľach ešte nie je známy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM